Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da u nedjelju, na dan izbora za Europski parlament, svoj rad organiziraju tako da zaposlenicima koji će taj dan raditi, omoguće izlazak na biračka mjesta, najavio je i da će izborne rezultate objaviti od 23 sata.

Pozivamo poslodavce da organiziraju poslovni proces smjenskim radom u više timova ili slično, ovisno o prirodi posla, kako bi se omogućilo da zaposlenici, koji će taj dan raditi, ostvare svoje biračko pravo, poručio je u četvrtak DIP.

U Hrvatskoj će biračka mjesta, njih 6. 651, biti otvorena od 7 do 19 sati.

DIP je najavio i kako će rezultate nedjeljnih izbora objavljivati tek u 23 sata, kada se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasuju.

Zakonom kojim je na razini EU propisan izbor članova u Europski parlament propisano je da izborna tijela država članica EU ne smiju objavljivati rezultate provedenih izbora prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju.

Ta se odredba odnosi ne samo na objavu službenih izbornih rezultata, već i na objavu privremenih, pa tako i „djelomičnih“ rezultata, tj. rezultata po obrađenim pojedinim biračkim mjestima, odnosno po obrađenim svim biračkim mjestima pojedine općine, odnosno grada.

U EU najkasnije se zatvaraju biračka mjesta u Italiji i to u 23 sata, pa se rezultati izbora ne smiju objavljivati prije nego što se zatvore biračka mjesta u toj državi, objasnio je DIP.

Podatke o odazivu, DIP će u nedjelju, uobičajeno, objaviti u podne i u 17 sati, a obuhvatit će odaziv do 11,30, odnosno do 16,30 sati.