68 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dvoje umrlo

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata je 68 novooboljelih od Covida-19, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Obrađeno je 199 testova.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo među 68 novopozitivnih na Covid infekciju iz Splita ih je 39, Solina sedam, Kaštela četiri, Sinja troje, Imotskog i Omiša po dvoje, te po jedna osoba iz Supetra, Trilja, Trogira, Vrgorca, Baške Vode, Dugog Rata, Marine, Nerežišća, Podbablja, Postira i Šestanovca.

“Od ukupnog broja novooboljelih 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1911 osoba se nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 82 COVID pozitivnih osoba, dok se osam osoba nalazi na respiratoru”, priopćili su iz županijskog Stožera CZ.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrle su dvije osobe – i to muškarac od 74 godine i 60-godišnja žena. Oboje umrlih su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju, dodaju iz Stožera CZ.


U Brodsko-posavskoj županiji 118 novozaraženih, umrla jedna osoba

U Brodsko-posavskoj županiji je 118 novooboljelih od Covida-19, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U slavonskobrodskoj bolnici umrla je 72-godišnja žena koja je imala i druge zdravstvene tegobe, navode iz Stožera.

U  županiji su trenutačno 594 osobe pozitivne na koronavirus, 45 ih je pod nadzorom liječnika u bolnici, a 757 pod mjerom samoizolacije.

Od početka epidemije na području Brodsko-posavske županije na koronavirus je bilo pozitivno 1637 ljudi, a umrlo je 12 osoba.

U proteklom tjednu inspektori civilne zaštite proveli su 136 nadzora nad poštovanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim skupovima. Epidemiološke mjere prekršilo je 18 gospodarskih subjekata, najčešće kafići (devet) i prodavaonice. Prekršiteljima se i dalje izriču samo upozorenja.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji 69 novopozitivnih osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 69 novih pozitivnih osoba, izvjestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novopozitivnima 23 osobe su iz Vinkovaca, osam iz Ivankova, po šest iz Vukovara i Županje, tri iz Iloka, po dvije iz Andrijaševaca, Bršadina, Cerne i Tovarnika te po jedna Berka, Čakovaca, Đeletovaca, Drenovaca, Gradišta, Ilače, Jarmine, Komletinaca, Nijemaca, Pačetina, Šiškovaca, Sotina i Vrbanje i dvije osobe s boravištem izvan županije.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji obolilo je  2109 osoba, od kojih je 1618 osoba izliječeno, a 24 su umrle.

Trenutno je 40 osoba hospitalizirano, u samoizolaciji nalazi se 820 osoba, dok je u protekla 24 sata testirano 46 osoba. Ukupno je testiranih 17.529 osoba.

Iz sustava zdravstva pozitivno je 38 radnika, među kojima je 11 liječnika, dok se u samoizolaciji iz toga sustava nalazi 78 radnika, od kojih je 33 liječnika.


Osijek: Umrlo pet osoba, u županiji 49 novih slučajeva zaraze

Od posljedica zaraze koronavirusom u osječkome KBC-u umrlo je pet osoba, a u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 49 novih slučajeva zaraze, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkome KBC-u umrli su 83-godišnjakinja iz Tenja, 65-godišnjakinja iz Palače, 84-godišnjak iz Viljeva, 83-godišnjak iz Osijeka te 69-godišnjakinja iz Osijeka, a svi su, osim covida-19, imali i druge teške bolesti, priopćili su iz Stožera.

U laboratoriju za mikrobiologiju osječkoga KBC-a u posljednja 24 sata testirano je 187 uzoraka od kojih je 49 bilo pozitivno na koronavirus. Najviše novooboljelih, njih 20 je iz Osijeka, po sedam je iz Našica i Donjeg Miholjca, a ostala mjesta imaju manji broj novooboljelih.

Na liječenju u osječkome KBC-u je 108 oboljelih od covida-19, od kojih su 24 osobe na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici u Našicama na liječenju je 13 oboljelih.

U Stožeru ističu kako je u županiji od početka epidemije od koronavirusa oboljelo 3527 ljudi, a dosad ih je izliječeno 2420.

Prema podatcima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, samoizolacija je u posljednja 24 sata određena za 49 kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom u županiji je ukupno 3451 osoba.

Policija je provela 38 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i sve je zatekla na prijavljenoj adresi, a provjerom jedne dojave građana u Belome Manastiru utvrđeno je kršenje te mjere.

Budući da je Ministarstvo zdravstva proglasilo KB “Dubrava” isključivo za COVID bolnicu, županijski Stožer civilne zaštite obavještava građane koji su imali zakazane preglede, operativne zahvate ili druge usluge u KB “Dubrava” da se jave svojim izabranim liječnicima te dogovore nove termine za potrebne usluge u drugim bolnicama.


U Šibensko-kninskoj županiji četiri novooboljela, jedan umro

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a umro je jedan stariji muškarac, izvijestili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljeli su osobe mlađe životne dobi, dvije s područja Vodica i dvije s područja Pirovca.

Trenutno su u Šibensko-kninskoj županiji 252 aktivna slučaja oboljenja od covid-19 infekcije.

Trenutno se na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi 14 osoba zaraženih koronavirusom, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je devet uzoraka za testiranje na koronavirus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 669 osoba.


U Karlovcu jedan smrtni slučaj, bez testiranja na koronavirus

Jedna je 91-godišnjakinja preminula na covid odjelu karlovačke bolnice, a kako u nedjelju u Karlovačkoj županiji nije bilo testiranja na koronavirus u evidenciji nema novooboljelih, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U Karlovačkoj županiji ostaje ukupan broj od 1305 oboljelih, na bolničkom liječenju u Karlovcu je 46 pacijenata, od čega su dva novoprimljena, jedan je otpušten na kućno liječenje, a nitko nije na respiratoru.

U Općoj bolnici u Ogulin na covid odjelu je 18 pacijenata. U samoizolaciji u Karlovačkoj županiji se nalazi 410 osoba.

U srednjim školama je 23 učenika pozitivnih na covid-19, a u osnovnim školama njih 18, te je u samoizolaciji 11 razrednih odjela s ukupno 334 srednjoškolca i osam razreda s 306 osnovnoškolskih učenika.


Zadarska županija- 16 novozaraženih

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 16 osoba i u većini je riječ o obiteljskim i kontaktima s prije oboljelima, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Jučer su testirana 234 uzorka, nadzor se provodi nad 794 osobe, a istekao je za njih 9268. Izliječeno je 48 osoba, a  aktivna su 434 slučaja.

Među novozaraženima sedmero je iz Zadra, troje iz Benkovca te po jedna osoba iz Nina, Polače, Poličnika, Starigrada, Sv.Filipa i Jakova i Škabrnje.

U Općoj bolnici u Zadru hospitalizirano je 24 bolesnika, od kojih je troje na respiratoru, a na Covid odjelu u  Specijalnoj bolnici za ortopediju  Biograd na Moru liječi se devetero pacijenata s blažom kliničkom slikom.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 36 novozaraženih koronavirusom

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je  36 novozarežnih  koronavirusom, a 31 osoba je izliječena, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je petnaest osoba iz Metkovića, osam iz Ploča, po tri iz Dubrovnika i Opuzena, po dvije iz Orebića i Kule Norinske te po jedna s Mljeta i iz Konavala te Pojezerja. Epidemiološka veza utvrđena je za 17 osoba.

Od 31 izliječene osobe njih 12 je iz Dubrovnika, deset iz Metkovića, po dvije iz Ploča, Župe dubrovačke i Orebića te po jedna iz Smokvice i Korčule, kao i jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 38 osoba. U samoizolaciji je 1069 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što je ukupno 91. slučaj kršenja od početka pandemije. Od jučer obrađeno je 89 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 19 651.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje poziva na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


U Gospiću, Otočcu, Brinju, Karlobagu i Novalji osam novooboljelih

U Ličko-senjskoj županiji u ponedjeljak je od covida-19 osam novooboljelih osoba – tri iz Gospića, dvije iz Novalje i po jedna iz Otočca, Karlobaga i  Brinja.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

U Ličko-senjskoj županiji ukupno je oboljelo 579 ljudi – 363 osobe su izliječene, a 193 je aktivna slučaja. Preminule su 23 osobe.

U posljednja 24 sata testirano je 11 osoba.

Pod mjerom samoizolacije je 275 ljudi.


U Sisačko-moslavačkoj županiji 14 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno je 14 novozaraženih osoba koronavirusom.

Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, riječ je o tri osobe iz Siska i isto toliko s područja grada Kutine, dvije osobe iz Popovače, te po jednoj osobi iz Novske, Hrvatske Kostajnice, Jasenovca, Lekenika, Hrvatske Dubice i Martinske Vesi.

Stožer je uputio apel svim žiteljima županije da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.


U Primorsko-goranskoj županiji 33 novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 33 osobe od testiranih 133, rekao je je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glavni epidemiolog u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dobrica Rončević.

Ozdravilo je 50 osoba, pa je na području te županije sada aktivno 1112 slučajeva Covida-19.

Rončević je rekao da je tijekom vikenda, što je uobičajeno, manje testiranih i zaraženih, a da je i dalje oko 20 posto pozitivnih nalaza u odnosu na obavljene testove. Oboljeli su u većini s poručja Rijeke i riječkog prstena, a riječ je uglavnom o radno aktivnoj i studentskoj populaciji.

Manje je oboljelih starijih osoba i mladih do 18 godina, rekao je Rončević. Kako je ocijenio “školstvo, iako je pogođeno izostancima cijelih razreda, još nije tako ugroženo da bi bila potreba za potpunim zatvaranjem škola, ali je ta opcija uvijek otvorena.”

Rončević je rekao da se i u riječkom zavodu pripremaju za primjenu brzih testova, dodavši da je PCR test i dalje “zlatni standard,” ali će brzo testiranje biti primjenjivano kao “screening” metoda unutar kolektiva, kako bi se snimilo stanje. U takvim slučajevima pozitivni nalazi proći će i verifikaciju s PCR testiranjem, dodao je.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić naveo je rekao je da je sada u toj bolnici na liječenju 39 oboljelih od Covida-19.

Na Klinici za infektivne bolesti se liječi 21 bolesnik sa srednje teškom kliničkom slikom, a u respiracijskom centru je osam bolesnika, od kojih su tri na respiratoru.

Zbog povećanja broja oboljelih kojima je potrebna medicinska skrb otvoreni su dodatni kapaciteti na posebnom odjelu Klinike za otorinolaringologiju, na kojoj je smješteno 10 bolesnika.

Prosječna dob oboljelih i hospitaliziranih je 65 godina, a oboljele su osobe između 34 i 92 godine. Bolesnici s najtežim kliničkim slikama i na respiratoru su srednje dobi, oko 50 godina, a stanje im je trenutno stabilno.

Sadašnji ukupni kapacitet riječke bolnice za bolesnike oboljele od Covida-19 je 118 postelja.

Pripravno je 35 od ukupno 55 respiratora, a na raspolaganju je ukupno 70 uređaja za mehaničku ventilaciju, odnosno disanje.

Ružić je naglasio da prostora i potrošnog materijala ima, da je sustav siguran te da su organizirani dodatni stručni timovi za praćenje oboljelih od Covida-19.

Pozvao je sve građane, koji nisu posebno obavješteni da ne dolaze, da uz poštivanje svih mjera dođu na zakazane preglede.

Na pitanje može li i hoće li riječka bolnica primati bolesnike iz drugih gradova, u kojima je puno više oboljelih, Ružić je rekao da će, ako dođe do takvih upita, procijeniti situaciju i ako bude moguća da će riječka bolnica izaći u susret. Sada nema naznaka da je takvo nešto potrebno, zaključio je Ružić.


Sedam novozaraženih u Istri

Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je tijekom protekla 24 sata u Istri a taj je broj novozaraženih znatno manji jer je u nedjelju bilo i puno manje testiranja, izvijestio je u ponedjeljak istarski Stožer Civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 70 uzoraka briseva na Covid-19 te je potvrđeno sedam novozaraženih osoba s područja županije. Kod dvije osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima, po jedna je iz Rijeke te iz Bosne i Hercegovine, dok se u pet slučajeva radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe”, istaknuo je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac.

Tijekom jučerašnjeg dana izliječeno je 27 osoba, trenutno je u Istri 275 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalaze 363 osobe.

“Kao i uvijek tijekom vikenda imamo manje testiranja, a samim time manji je broj novozaraženih. Bolnica nam se pomalo puni, trenutno je 21 osoba hospitalizirana, no nema razloga za zabrinutost jer je stanje u pulskoj Općoj bolnici pod kontrolom. Svi su pacijenti smješteni u staroj Mornaričkoj bolnici”, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

(Hina)