Dijelovi ruske bespilotne letjelice pali su na rumunjski teritorij, rekao je u srijedu rumunjski ministar obrane Angel Tilvar, a objavila internetska stranica HotNews pozivajući se na rumunjsku televiziju Antena 3 CNN.

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da su ruske bespilotne letjelice pale i eksplodirale na teritoriju članice NATO-a Rumunjske za vrijeme noćnoga zračnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu, no Bukurešt je negirao da je rumunjski teritorij pogođen.

“Mogu potvrditi da su pronađeni dijelovi koji bi mogli pripadati bespilotnoj letjelici”, rekao je Tilvar, a prenosi HotNews.

Dodao je da područje nije evakuirano jer ništa ne ukazuje na to da spomenuti dijelovi drona predstavljaju prijetnju.

Ministarstvo obrane, ministarstvo vanjskih poslova i predsjednik Iohannis Klaus zanijekali su izvješća o eksploziji bespilotnih letjelica na teritoriju Rumunjske. Kazali su da ruski napadi nisu prouzročili izravnu prijetnju teritoriju Rumunjske.

Od početka invazije na Ukrajinu Moskva izvodi dalekometne zračne napade na ciljeve u toj zemlji.

Od srpnja, kada je Moskva odustala od dogovora kojim je ukinuta de facto ruska blokada ukrajinskih luka na Crnome moru, Rusija je u više navrata napala ukrajinske riječne luke smještene na drugoj obali Dunava, s rumunjske strane.