Stabilnu srijedu te od četvrtka do nedjelje obilnije oborine – kišu, susnježicu i snijeg, uz vijavicu i mećavu, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena u srijedu, već s četvrtkom uz jačanje juga i jugozapadnjaka stižu novi oblaci i obilnija oborina.

Zbog jakog i olujnog juga u četvrtak te pada tlaka zraka, kako će se približavati ciklona, moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje nekih riva, upozorava DHMZ na svojim mrežnim stranicama.

Obilnih oborina bit će u četvrtak na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa, a petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit.

U mnogim će predjelima pasti i više od 50 litara kiše po metru četvornom, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom.

S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, navodi DHMZ te dodaje da će do subote ujutro, a osobito tijekom subote, snježni pokrivač nastati i u nekim nizinama te stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu.

Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura, a uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost te su lokalno u takvim uvjetima mogući i veći zapusi.

Do nedjelje oborine bi trebale postupno prestati, a vjetar oslabjeti.

Izražene oborine koje će već u četvrtak započeti obilnom kišom u Sloveniji te na područjima Istre i Rijeke, zatim Gorskog kotara, Like i središnje Hrvatske, uzrokovat će brze i velike poraste vodostaja na rijekama tih područja (Kupa, Sava, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Sutla, Krapina…).

Kupa i Korana u Karlovcu bi mogle doseći svoj vrhunac u značajnim mjerama obrane od poplava u subotu, kao i Sava u Zagrebu, a manji, bujični vodotoci, brzo će reagirati na novu oborinu i mogli bi uzrokovati probleme i ranije, kao primjerice Kupa u gornjem toku, Gornja Dobra u Ogulinu, Bregana ili Lika, navodi DHMZ.