Ne očekuje se da će svi sudionici mirovnog samita o Ukrajini u Švicarskoj potpisati završnu deklaraciju, iako više zbog formulacije nego zbog stvarnog nedostatka podrške, prema austrijskom kancelaru Karlu Nehammeru.

Bez obzira na diplomatske suptilnosti u pisanju, osnovno zajedničko stajalište neće biti narušeno, rekao je Nehammer u nedjelju na marginama događaja u planinskom hotelskom odmaralištu Bürgenstock u blizini Luzerna.

“Zato nisam toliko zabrinut ako sad svi ne potpišu”, rekao je kancelar.

I dalje nema jasnog odgovora na pitanje o opsegu iduće konferencije.

Prije nego što i Rusija sjedne za pregovarački stol, zamisliva je još jedna konferencija u drugačijem formatu, dodao je Nehammer. “To stvarno morate vidjeti kao proces”, rekao je.

Dvodnevna konferencija 92 države i osam međunarodnih organizacija trebala je završiti poslijepodne, kada je trebala biti objavljena i završna deklaracija.

Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, konferencija je kao takva donijela značajan napredak.

Kuleba je rekao da su i sve zemlje koje nisu bile prisutne svjesne poticaja koji je dao sastanak. Općenito, proces koji je pokrenut vrlo je dobrodošao, rekao je: “Na dobrom smo putu.”

Kuleba je ponovno istaknuo potrebu vojne potpore Ukrajini najkvalitetnijim mogućim oružjem. Što je Ukrajina jača, to će Moskva biti spremnija pregovarati o miru, smatra on.

Na kraju konferencije planirane su press konferencije, uključujući i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Cilj događaja bio je pokrenuti mirovni proces u koji bi dugoročno bila uključena i Rusija. Dužnosnici iz Moskve ovom prigodom nisu bili pozvani niti su izrazili želju prisustvovati.