Nakon što je ugostitelj, kuhar i zaljubljenik u dobru hranu (a i crno vino, op.a.) Stanko Krajnik prije par mjeseci otvorio Calypso Pub u Koprivnici, provjerili smo kakva je situacija u Križevcima. Calypso Križevci već su godinama na glasu kao mjesto gdje se dobro jede, i gdje se na meniju nikako ne može naći hrana koja je obična i dosadna.
Ovaj tjedan kuhao nam je Valentino Štubelj, mladi talentirani kuhar koji je svoj kuharski zanat ispekao kod vlasnika križevačkog restorana i možemo službeno potvrditi da mlada nada Calypsa zaista zna kuhati.
Za ručak smo probali panirani pileći file u cornflakesu i mirisnom bilju, fino serviran na dresingu od jogurta i limete koji je bio pravo ljetno osvježenje za nepce. Piletina je bila hrskava i dobro začinjena tako da je ovo jelo bilo prava eksplozija okusa u ustima.
Što reći nego bravo za ideju i realizaciju.
Drugo jelo, koje možda neki posjetitelji neće ljubiti na prvu, je bio file svježeg lososa s gvakamole namazom, za neke možda poznatiji kao avokado namaz.
Losos je bio fino pripremljen na žaru (hrskava kožica lijepo se na oko isticala, a u ustima još i više, op.a.), a kao prilog posluženo je stir-fry povrće koje se isticalo svojim šarolikim bojama. S obzirom da smo ljubitelji avokado namaza možemo samo reći da je Krajnik u ovoj ideji uspio sljubiti neke elemente moderne meksičke kuhinje i predivni losos koji se često u Hrvatskoj podcjenjuje.
Ukoliko još nisi, pogledaj petu epizodu Gastro tražilice u Calypso Pubu u Koprivnici!

Miroslav Mirković/prigorski.hr












