Darku Dovraniću nagrada za životno djelo

19. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Darku Dovraniću nagrada za životno djelo


Nagradu „Ivan Šibl“ za 2020. koju HRT dodjeljuje svojim djelatnicima za životno djelo, dobio je ugledni novinar Darko Dovranić, urednik u Dokumentarnom programu.

Nagrada nosi ime po narodnom heroju Ivanu Šiblu, nekadašnjem direktoru RTZ-a. Široka je tematika Dovranićeva interesa: Domovinski rat, politički i povijesni dokumentarac, putopisni i turistički dokumentarac , te teme iz suvremenog života.

Darko Dovranić rođen je u Zadru. Profesor komparativne književnosti i filozofije, 1985. počeo je na HTV-eu kao novinar – honorarac za Zagrebačku panoramu. Pokazuje sklonost prema reportaži i dokumentarizmu što se pokazalo u regionalnom programu s 40 minutnim reportažama iz općina
Zagrebačkog prstena (Vrbovec, Sveti Ivan Zelina, Ivanić Grad, Dugo Selo…)

Godine 1989. za „Program plus“ radi serijal od 6 epizoda „Izrael izbliza”, a potom serijal u 10 nastavaka „Kult mjesta”. Slijedi povijesni dokumentarac „Emilije plemeniti Laszowsy” . Kako već 1990. postaje izvjesno da mirnog razlaza u Jugoslaviji neće biti, Dovranić je novinar informativnog programa i kao ratni izvjestitelj uključuje se u rat za slobodu.

U ovoj prigodi spomenimo tek ukratko njegov ratni put: Pakrac , Plitvice, ponovno Pakrac, Zadar, Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja, Okučani, pa ponovno Vinkovci i Vukovar. Prvi je izvjestio o početku agresije JNA na Borovo Naselje, kada je ekipi HTV bio propucan kombi.

Prvi, kukuruznim putem ulazi u okupirani grad, a kao posljednji HTV-ov čovjek izlazi iz Vukovara 28. rujna 1991. Odlazi u Bjelovar i Viroviticu, te Grubišno Polje i prati prvu oslobodilačku operaciju „Otkos 10”.

Pad Vukovara dočekuje u Vinkovcima i odatle odlazi prema Pakracu koji se grčevito brani. Za potrebe Informativnog programa radi dokumentarac „100 dana Vukovara” koji je i danas inspirativan mnogim autorima dokumentaraca o Vukovaru.

Iz toga su vremena brojne njegove reportaže za mnoge mozaičke emisije objedinjene u programu „Za slobodu” . Počekom 1992. za Informativni program radi novi dokumentarac „Vitez u bijelom- dr. Juraj Njavro”. Iste godine postaje i urednik Vijesti. Godinu dana prati rad UNPROFOR-a , te uređuje emisiju „Hrvatski spomenar“.

Od ratnog reporterstva oprašta se 1993. nakon operacije“ Maslenica“, kada kao prvi s ekipom pod granatama prelazi pontonski most i šalje sliku u svijet.

Za svoj rad dobio je Spomenicu 1990. , Spomenicu Domovinskog rata i medalje „Bljesak” i „Oluja”

Prelaskom u Dokumentarni program i posebno se posvećuje obradi tema iz Domovinskog rata. Od 120 naslova iz njegovog opusa više od 50 posto vezano je uz Domovinski rat. Posebnu cjelinu sačinjavaju filmovi o Vukovaru.

Uz „Vukovarski poliptih” u 6 epizoda, tu su i mnogi pojedinačni naslovi o junacima i žrtvama vukovarske tragedije. Posebno se ističu filmovi o Blagi Zadri, dr. Vesni Bosanac, Juraju Njavri, pukovniku Ivanu Grujiću, posljednjem zatočeniku srpskih logora Frenkiju Petriću i proboju iz okupiranog Vukovara.

Nakon „Bljeska” radi film „Ratni zločin-logor Bučje”, te još nekoliko dokumentaraca s pakračkog područja. Neposredno pred „Oluju” radi film „Križ moje braće”, a po okončanju operacije dvodjelni prikaz pod naslovom „Ljubim to suro kamenje”. Iz toga opusa ističe se i dvodjelna saga „Zatočenici kninskih zatvora”.

Uz Domovinski rat svakako treba vezati i serijal „Hrvatska policija u Domovinskom ratu” te pojedinačne, „Velike pobjede Domovinskog rata- Otkos 10”, „4.GBR- Pauci”,”112. Zadarska brigada”,”Andrija Matijaš Pauk”, “Junaci hrvatskog Pounja – Mile Blažević Čađo”,”Izdrži prijatelju, stižem – Damir Tomljanović Gavran”, a i „Pucanj u istinu- Žarko Kaić”.

Poseban je opus „Olovne godine“-političko povijesni serijal. U povodu dodjele „Ivana Šibla“, Darko Dovranić je izjavio:

-Nagradu sam posvetio svim svojim suradnicima, točnije snimateljima i montažerima jer ovo je i njihova nagrada . Ponosan sam jer svoj radni vijek nisam potratio uludo. Ovu prestižnu nagradu za životno djelo “Ivan Šibl“ dobili su do sada pored ostalih: Oliver Mlakar, Siniša Glavašević, Helga Vlahović- Brnobić, Vojo Šiljak, Mićo Dušanović, Branko Uvodić, Silvije Hum…

Darko Dovranić dobitnik je međunarodnih nagrada u SAD-u i Brazilu za film “ More u pogledu“, u Rimu:“ Križ moje braće“ i za vojni dokumentarac. Posebno je zaljubljen u more i Velebit kojma posvećuje niz putopisno-poetskih priča.

I na kraju recimo da jer Darko Dovranić autor i dokumenatarnog pol-satnog filma “ Kamenička vuzmica“, koji govore o uskrsnim običajima ovoga vrbovečkog kraja. Film je snimljen 2012.

Darko, građanin svijeta sa suprugom Vesnom živi u Kamenici (općina Preseka), nedaleko Vrbovca.

Vrbovečki novinari kao i novinari portala „Prigorski. hr“, iskreno čestitaju kolegi Dovraniću na ovoj velikoj nagradi- nagradi za životne djelo“ Ivan Šibl“. Dark , zaslužio si “Šibla“!

Dragan Vicković

Facebook Comments