Darko Zver iz Fokusa izabran je u četvrtak za predsjednika čakovečkog Gradskog vijeća u kojem ta stranka čini većinu s koalicijom liste župana Matije Posavca, HNS-a, HSLS-a, Demokrata i HDSS-a, s koje je i gradonačelnica Ljerka Cividini.

Od 19 mjesta u Gradskom vijeću Čakovca Posavčeva koalicija ima osam vijećnika, a Fokus tri. Koalicija SDP-a, HSS-a, HSU-a, MDS-a, Laburista i Reformista ima šest vijećnika, a HDZ dva. Bivši gradonačelnik Čakovca, SDP-ov Stjepan Kovač svoj je mandat u Gradskom vijeću stavio u mirovanje.

Za potpredsjednike su izabrani Josip Varga iz Posavčeve koalicije i Jurica Horvat iz SDP-ove koalicije.

Novi predsjednik čakovečkog Gradskog vijeća očekuje konstruktivnu suradnju svih vijećnika.

„Vjerujem da imamo dobru priliku biti uključivi prema svim političkim opcijama, prema svim prijedlozima i zasigurno će s moje strane svi vijećnici imati podršku“, izjavio je Zver dodavši da će 11 članova većine biti dovoljno za odluke i prijedloge koje su najavili kroz kampanju.

Gradonačelnica Ljerka Cividini podsjetila je da su s Fokusom dogovorili suradnju već nakon prvog kruga izbora te kazala da su otvoreni za sve opcije koje žele raditi za dobrobit Grada. Komentirala je zatečeno stanje u čakovečkoj gradskoj blagajni.

„Ono što smo dosad snimili u Gradu je ukupno dugovanje od 95 milijuna kuna. 4,5 milijuna kuna odnosi na račune za koje su obveze već u tijeku i treba ih platiti“, rekla je Cividini pojasnivši da ugovori za kulturne i društvene djelatnosti te sportske manifestacije iznose 32 milijuna kuna, a oko 47 milijuna kuna su dugovanja po ugovorima u tijeku. (Hina)