Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, koji je na listi Fokusa i Republike izabran u Sabor, izvijestio je u nedjelju da su ga vodeće stranke kontaktirale za razgovor, najavio je da će razgovarati i s lijevima i s desnima, a objavio je i popis tema od kojih neće odustati u tim razgovorima.

“Želim vas transparentno obavijestiti kako su me sve vodeće stranke kontaktirale i zatražile razgovor. Kao vaš zastupnik i kao osoba koja ne želi nikome zatvoriti vrata, a da ne čuje drugu stranu, u jednom civilizacijskom duhu, razgovarat ću s glavnim akterima s ‘lijeva’ i ‘desna'”, najavio je Zurovec u objavi na facebooku te zahvalio svim biračima na velikom povjerenju i preferencijalnim glasovima.

Jasno mi je, kaže, kako ovo na prvi pogled djeluje kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi prednji zub, no civilizirano je razgovarati, saslušati i na koncu pitati birače u kojem smjeru treba dalje djelovati. Dodao je i da u ovoj fazi dolazi kao “netko tko je prvenstveno spreman saslušati”.

Nabrojao je i 11 programskih stvari na kojima će inzistirati, a to su: povećanje praga ulaska u sustav PDV-a sa 40.000 na 70.000 eura (generalno), smanjivanje PDV-a za ugostiteljstvo (piće) za frizere, kozmetičare, čišćenje i turističke agencije (jedine koje nisu u turizmu na 13 posto) na 13 posto te PDV na proizvodnju hrane – pet posto.

Zurovec je također za revidiranje zakona o radu nedjeljom i omogućavanje rada nedjeljom svim malim tvrtkama koje to žele (suvenirnicama, malim trgovinama, cvjećarnicama, pekarnicama i sl.) i da se dobit koja se reinvestira nazad u tvrtku ne oporezuje.

Zalaže se i za ubrzavavanje procesa izdavanja građevinskih dozvola – 15 dana za ishođenje posebnih uvjeta, tko se ne očituje smatra se da su uvjeti pozitivni. Nakon toga poštivanje zakonskog roka od 30 dana za izdavanje građevinske dozvole. Također, za oslobađanje od poreza za kupnju/gradnju prve nekretnine

Za vaučerizaciju je zdravstva i drukčiju organizacija hitne medicinske pomoći.

Traži i smanjenje PDV-a i trošarina na energente, režije, javni prijevoz i daljnje smanjenje poreza na dohodak na 10 posto, uz drukčiji raspored cjelokupnih javnih financija da jedinice lokalne samouprave ne budu zakinute.

Zurovec je napisao i da je za uvođenje 13. mirovine i reformu mirovinskog sustava.

Svoje pratitelje na društvenim mrežama i svoje birače pozvao je da mu daju sugestije i mišljenja jer je to, kako ja napisao, “na kraju dana i najvažnije”.