Saborska oporba u raspravi o izmjenama zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) i o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) isticala je u srijedu da javnost nema povjerenja u pravosuđe te da se to neće promijeniti, a vladajući kako čine napore da se sustav učini boljim.

Građani imaju sve manje povjerenja u pravosuđe i neovisnost pravosuđa od izvršne vlasti, a ova dva zakona neće to promijeniti, ocijenila je Vesna Nađ (Klub Socijaldemokrati).

I Miro Bulj (Most) ističe da javnost nema povjerenja u pravosuđe. “DSV i DOV trebali bi biti stup i temelj neovisnog pravosuđa, međutim mi imamo problem što u ljude u tim tijelima narod nema povjerenja”, kazao je.

Državni odvjetnici prema prijedlogu ne moraju podnositi imovinsku karticu po završetku dužnosti, kako se time ide na ruku da se poveća povjerenje u pravosuđe, upitao je Marin Lerotić (IDS).

Dario Zurovec (Fokus) rekao je da je prema analizama Svjetskog ekonomskog foruma, naše pravosuđe u goroj poziciji po neovisnosti nego ono u Kongu, Sierra Leoneu i Mozambiku.

Dalija Orešković (Centar) ocijenila je pak da DSV i DOV treba transformirati tako da budu neovisna tijela, a ne “uzica kojom dirigira izvršna vlast”.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović istaknuo je da se izmjenama zakona o DSV-u i o DOV-u želi osigurati učinkovitiji rad oba vijeća, unaprijediti postupci imenovanja pravosudnih dužnosnika, te povećati njihova odgovornost i transparentnost.

“Ovim zakonskim izmjenama stvaramo pretpostavke za bolje funkcioniranje sustava i bolji nadzor nad dužnosničkim financijama, za bolji nadzor ispunjavanja normi. To je jedino jamstvo da ćemo sutra imati i bolju sudbenu vlast”, naglasio je.

“Činimo napore da hrvatski građanin, hrvatski poduzetnik pred sudom može dobiti adekvatnu zaštitu i adekvatnu pravdu”, kazao je Martinović te dodao da se upravo zbog percepcije javnosti norma sudaca diže s 80 na 100 posto.