Darijo Škledar među prvima je u Hrvatskoj izgradio samoodrživu kuću na način da je u zemlju ugradio sustav podizača topline, a uskoro će postaviti i solarnu elektranu.

– Prilikom odabira ovog sustava razmišljao sam o uštedi koju on nudi, kao i o manjem utjecaju na zagađenje okoliša – objasnio je Darijo Škledar za večernji.hr.

Križevci: Darijo Skledar među prvima je u Hrvatskoj izgradio samoodrživu kuću

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Ugradio je sustav zemlja-voda što znači da u dvorištu ima položeno 700 metara cijevi. Kaže kako je sve radove, što uključuje polaganje cijevi, montažu uređaja i sam uređaj platio 90.000 kuna. U trenucima kada je gradio kuću nije bilo previše informacija o ovoj vrsti grijanja po forumima i na internetu pa se oslanjao na stručnu literaturu i sajmove koje je obilazio, a išao je i u Njemačku.

Dvije godine nakon ugradnje sustava suočio se s problemom kada je došlo do kvara, a ovlašteni serviseri, očito nedovoljno educirani u novu tehnologiju, nisu bili baš spremni doći otkloniti kvar. Problem je intervencijom generalnog zastupnika ipak otklonjen.  Sa samim sustavom i načinom na koji funkcionira je zadovoljan.

Križevci: Darijo Skledar među prvima je u Hrvatskoj izgradio samoodrživu kuću

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Imamo super grijanu kuću. Sustav funkcionira odlično, sve parametre uneseš u sustav i on brine o svemu. Uključen je 365 dana u godini i svaka soba ima termostat za podešavanje temperature. Ekstra komocija – kazao je.

Dodao je da u njegovom slučaju u kući mora biti podno grijanje te da je temperatura vode u cijevima oko 36-37 °C.  S obzirom da je u kući površine oko 180 kvadratnih metara imao samo ovu vrstu grijanja, ne može izravno usporediti cijenu grijanja u odnosu na plin ili drva, no svakako smatra da se radi o uštedi.

– Svi uređaji u kući su na struju pa je teško odrediti koliko se točno troši na grijanje, no vjerujem da se u mom slučaju radi o otprilike 100 eura mjesečno – rekao nam je Škledar i smatra da je u ovih osam godina, koliko koristi taj sustav, i uštedio.