Daniel Rupić, novi ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac: ‘Uskoro ćemo pružati usluge koje dosad na ovom području nisu postojale’

13. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Intervjui Daniel Rupić, novi ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac: ‘Uskoro ćemo pružati usluge koje dosad na ovom području nisu postojale’


Daniel Rupić (31), Koprivničanac s varaždinskom adresom, novi je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac.

Inače po zanimanju magistar prava, svoj vježbenički staž počeo je prije šest godina u Centru za socijalnu skrb Đurđevac, a nakon toga radio je jedno vrijeme i u Centru za socijalnu skrb Koprivnica, te Centru za socijalnu skrb Zagreb. No, s obzirom da je obiteljski i srcem snažno vezan za svoj podravski kraj, krajem 2018. godine ukazala se prilika za povratak i od tada je ponovno u Centru za socijalnu skrb Đurđevac.

Trenutno je polaznik poslijediplomskog doktorskog studija na Pravnom fakultetu u Osijeku iz područja obiteljskog prava.

Kako je došlo do toga da ste preuzeli upravljanje Centrom za socijalnu skrb u Đurđevcu?

Iskreno, ovo nije nešto što sam stigao planirati ili previše promišljati, ali me nešto iznutra potaknulo da se javim na objavljeni natječaj za ravnatelja. Zahvalan sam svojim kolegama koji su me podržali u tome, ali i Upravnom vijeću koje je prepoznalo moje osobine i kvalitete te mi dalo povjerenje prilikom imenovanja. Motivacije i energije ne nedostaje, kao ni volje da unaprijedimo način pružanja usluga iz naše nadležnosti, sve kako bi korisnicima s ovog područja pokušali brzo i jednostavno pomoći u prevladavanju njihovih teškoća, naravno, sve sukladno zakonskim mogućnostima.

Kakva je situacija u Centru koja Vas je zatekla, te koji su Vam planovi za skorašnju budućnost?

Organizacijska struktura je uistinu jako dobra, osim što nam nedostaje stručnog kadra, ali to je već dugo poznati problem u sustavu socijalne skrbi. Za dobro postavljene temelje sam zahvalan dosadašnjoj ravnateljici Katarini Birta, koja je doista do posljednjeg dana mandata dala sve od sebe za zaposlenike i za korisnike. Cilj mi je da predanim radom, stečenim znanjima i svježinom dodatno osnažim radni kolektiv, a ne sumnjam da će se to onda dobro odraziti i na zadovoljstvo naših korisnika. Otvoren sam za svaku suradnju kojom bi se podigla razina zaštite naših korisnika, tako da za početak planiram uz pomoć drugih sudionika, kako lokalne zajednice, zdravstva, školstva te policije, detektirati u kojim područjima moramo pojačati aktivnosti ili suradnju, te potaknuti promjene ukoliko se utvrdi da su iste potrebne.

Kakvo je stanje s korisnicima na đurđevačkom području, raste li ili pada njihov broj?

Broj korisnika usluga socijalne skrbi ili korisnika sustava obiteljsko-pravne zaštite nažalost nigdje ne pada, već je porast na cjelokupnom području Hrvatske. Dovoljno je uzeti u obzir da demografskim pokazateljima možemo uvidjeti da nam stanovništvo stari, uslijed koje pojave imamo više korisnika materijalnih prava zbog loše materijalne situacije ili radi bolesti. Nažalost, na to ne možemo značajno utjecati, no možemo stalno ukazivati i poticati na određene promjene, a važno je da one budu dobro adresirane. Ipak, to ne ovisi samo o nama, ali znamo da u tome imamo podršku naše lokalne zajednice, te ćemo zajednički pokušati utvrditi što možemo učiniti da bi zaustavili porast broja korisnika.

Provodi li Centar kakve projekte, te o čemu je riječ?

Centar je u kolovozu 2020. godine potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju novog objekta u dvorištu sjedišta Centra za socijalnu skrb, a u kojem objektu će se pružati usluge koje dosad na ovom području nisu postojale. To je naš doprinos usmjeren k smanjenju broja institucionaliziranih korisnika i prevenciji izdvajanja djece iz obitelji, ali takav projekt ne može opstati ukoliko ne dobijemo daljnju podršku nadležnog Ministarstva i pomoć drugih pružatelja socijalnih usluga. Trenutno smo u fazi ishođenja građevinske dozvole, za koji imamo stvarno kratak rok, no optimistični smo i nadamo se daljnjoj uspješnoj provedbi. Također, podnijeli smo prijavu na projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu kojeg smo isplanirali razne aktivnosti usmjerene na unapređenje i razvijanje socijalnih usluga usmjerenih s ciljem deinstitucionalizacije korisnika, te pomoći obiteljima i mladima u riziku.

Nadalje, partneri smo i u brojnim drugim projektima sa Gradom Đurđevcom, Udrugom Mali princ, Udrugom udomitelja za djecu „Osmijeh“, kao i nekim općinama, te smo uvijek otvoreni za pomoć, provedbu ili partnerstvo u bilo kojem projektu ili aktivnostima koji će služiti potrebama i interesu naših korisnika i građana.