Dani sira i ličkog krumpira održavaju se u Lovincu ove subote i nedjelje po deseti put, a riječ je o izložbeno- prodajnoj i gastronomskoj manifestaciji praćenoj degustacijama i zabavnim programom, te biciklijadom.

Manifestacija će okupiti više od 40 izlagača krumpira i sira, ali i mnogobrojnih drugih proizvoda, poput raznog sjemenja renomiranih sjemenarskih kuća i zaštitnih sredstava, te je manifestacija i savjetodavnog i edukativnog značaja.

Izlagači će ponuditi sir škripavac i basu, kuhane i dimljene sireve, jogurte i brojne druge proizvode.

Na Dane sira i ličkog krumpira uobičajeno najviše posjetitelja dolazi iz Zagreba, Zadra, Šibenika, pa i Rijeke, rekao je jedan od izlagača Dominik Zeko i dodao da mu je drago što kupci koji dolaze poznaju proizvod i traže autohtonu domaću proizvodnju.

Tvrtka AgroVelebit, najveći proizvođač krumpira u Lici, izlagat će svoje proizvode. Direktor Nikola Vidaković rekao je Hini da ta manifestacija malim proizvođačima znači puno i za kontakte za prodaju proizvoda, ali i kao promocija Lovinca i Like za razvoj turizma, a izložba je, kaže, važna Ličanima i radi osnaživanja za širenje proizvodnje ličkog krumpira.

„Važno je da se proizvodnja krumpira prije svega održi, a onda i da bitno ojača, jer riječ je o proizvodu koji ima oznaku zemljopisnog porijekla Europske unije“, rekao je Vidaković te istaknuo da je poljoprivrednicima važan siguran plasman viška proizvoda da bi se odlučili na proširenje proizvodnje.

Sada je u Lici vrlo malo ozbiljnih proizvođača, svi uglavnom proizvode samo za sebe i svoje lokalno tržište, za prodaju na kućnom pragu, dodao je.

U sklopu manifestacije će se i u subotu i u nedjelju održati biciklijada „Srce Velebita“ s laganim i srednje teškim turama, te će na posebnom poligonu spretnosti sudionici moći testirati biciklističke vještine.