Znanstveno-popularna predavanja, promatranja noćnog neba, izložba meteorita i program za djecu. Astronomsko društvo Perzeidi u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom “Franjo Marković” Križevci ove godine organizira Dane meteorita Križevci povodom 13. obljetnice pada (4. na 5. veljače 2011.) i pronalaska (20. veljače 2011.) meteorita Križevci, te 10. godišnjice kako je isti priznat i uveden u službeni svjetski katalog meteorita (26. lipnja 2014.).

Program ovogodišnjih Dana meteorita Križevci obuhvaća četiri znanstveno-popularna predavanja renomiranih predavača, znanstvenika i stručnjaka, izložbu meteorita, program za djecu i pet promatranja neba s terase zvjezdarnice i s teleskopom križevačke zvjezdarnice / Kozmološkog centra.

Tako će u petak, 12. srpnja, od 20:30 sati mr. sc. Ivan Romštajn sa Zvjezdarnice Zagreb otvoriti Dane s predavanjem “Što znamo o planetoidima?”, u srijedu 17. srpnja, od 20:30 sati, prof. dr. sc. Željko Andreić, jedan od trojice zaslužnih za određivanje mjesta pada križevačkog meteorita, održat će predavanje na temu “Meteori i meteoriti”.

U petak, 19. srpnja od 19:30, Domjan Svilković, prof. predstavit će kroz izložbu svoju bogatu zbirku meteorita i održati predavanje “Meteoriti – dotaknite svemir!”, a naš poznati popularizator astronomije i astronautike, Ante Radonić, govorit će u četvrtak, 25. ovog mjeseca od 20:30 o povratku čovjeka na Mjesec. Sva predavanja i izložba održavaju se u Multimedijskog dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci.

Osim predavanja i izložbe, organiziran je i poseban program za djecu – interaktivni susret s piscem za djecu Josipom Petrlićem Pjerom iz Križevaca koji će male (i velike) posjetitelje upoznati sa svojom pričom o križevačkom meteoritu, odnosno kako je on očima pisca doživio križevački meteorit.

Pored pričanja o priči bit će i pjesme i glazbe. Volonteri AD Perzeidi dopunit će ovaj susret s književnikom i malom zabavnom radionicom na svemirske teme. Ovaj se događaj održava na ljetnoj pozornici pored zvjezdarnice u Križevcima. U slučaju lošeg vremena predviđeno mjesto ovog susreta zamijenit će se učionicom Kozmološkog centra odmah pored ljetne pozornice.

Nakon svakog predavanja, izložbe i programa za djecu, u slučaju vedrog neba, čemu se uvijek nadamo, planira se i promatranje neba teleskopima s terase Kozmološkog centra i velikim teleskopom križevačke zvjezdarnice.

Za vrijeme odvijanja festivala moguće su i promjene te dopune izloženog programa, a o čemu će se obavještavati kroz medije te putem internetskih stranica www.perzeidi.hr i Facebook stranice Astronomskog društva Perzeidi. Ovaj program financijski su podržali Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija.

Dani Meteorita Krizevci 2024 Plakat SmallRadonic Krizevci 2021 07 01 Img 4358 Promatranja S Krizevacke Zvjezdarnice 2023 Meteorit Krizevci Meteorit Krizevci 2011 Pronalazak