Danas se obilježava Međunarodni dan žena ruralnih područja

15. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Danas se obilježava Međunarodni dan žena ruralnih područja


Od davne 1995. godine, 15.10. u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan žena seoskih područja. Taj dan se posebno želi skrenuti pozornost na činjenicu da žene seoskih područja žive u znatno težim uvjetima, no žene urbanih područja.

Danas želimo jednakost kod svih žena bez obzira gdje one žive. Načelo našeg civiliziranog društva je jednakost i tog načela se moramo pridržavati ukoliko želimo bolje i kvalitetnije izgrađeno društvo i svijet oko sebe.

Prema zadnjem istraživanju Ministarstva poljoprivrede, velik broj žena seoskih područja 10-12 sati dnevno provede predano radeći na gospodarstvu gdje se bave uzgojem voća, povrća, vinove loze, čišćenjem staje, mužnje, vode brigu o govedu, peradi.

Velik broj sati provedu čisteći kuću i kuhajući. Velik broj žena danas misli da je naše cjelokupno društvo patrijarhalno jer smatraju da još uvijek dolazi do podijele muško-ženskih poslova i vrednovanju istih, što i je točno. Žene smatraju da se nedovoljno njihov rad u današnjem društvu cijeni i to je istina koju moramo mijenjati na bolje.

Žena ruralnih područja ne smije nikako biti diskrimirana i ne smije se osjećati manje vrijednom od žene urbanih područja ili drugih položaja u društvu. Žena danas mora biti ravnopravna s muškarcem u gospodarskom i društvenom životu sela, stoji u priopćenju Lorene Golub, predsjednice Foruma žena SDP-a Kalnik.

Sada za sve vaš žene ruralnih područja slijedni jedna motivirajuća pjesma da vas ohrabri i da vam snage za bolje sutra!

Ženo draga, hrabra budi,
nikome loše ne sudi,
rano kad se budiš,
tada najljepšim sjajem rudiš!
Srcem posao svaki radi,
cvijet svaki pažnjom sadi…
Važna ti si jako,
ponekad i nije lako,
taj posao ne može raditi svatko!
Sjeti se kako važna si u svemu,
neka ti poslovi ne stvaraju dilemu,
za sve imaš super rješenje i dobru šemu!
Sretan ti tvoj dan,
ostvari svaki svoj san!