Danas je blagdan svetog Patrika; slavlja i ispijanja zelenog piva izostala usred koronavirusa

17. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Danas je blagdan svetog Patrika; slavlja i ispijanja zelenog piva izostala usred koronavirusa

Pixabay


Stoljećima duga tradicija slavlja i parada u povodu Dana svetog Patrika u New Yorku je otkazana ove godine zbog globalna pandemije koronavirusa. Slično je i u ostatku svijeta, te Hrvatskoj.

Nakon lanjskih slavlja i ispijanja zelenih piva diljem kafića u Hrvatskoj, ove godine nema posebnih partya, akcija i poziva na slavljenje. No, što se zapravo slavi 17. ožujka, kada je blagdan svetog Patrika.

Naime, svetog Patrika slave diljem svijeta kao nacionalni praznik Irske, Iraca, svega irskog, ljubitelja Irske, a budući je irska dijaspora šira i razasutija čak i od naše, Hrvatske, sveti se Patrik slavi posvuda gdje Iraca ima. Plešu se irski plesovi, sluša irska glazba, slavi se Irska, Irci i općenito sve irsko.

Zadnjih desetljeća mnogi su narodi toplo prihvatili feštanje svetog Patrika uz irsko pivo, zelenu boju i svuda prisutne djeteline s četiri lista. Vješto ih ocrtavaju pipničari u lokalima, koji barem na taj jedan dan nastoje ličiti na tipične irske pabove. Sva je ova scenografija, kostimografija i režija debelo je zasjenila i u pozadinu pogurala lik i djelo samog slavljenika, apostola Irske, biskupa Patrika.

Jednom je, kaže legenda, štapom učinio krug na tlo, te se na tom mjestu otvorio dubok ponor. Pozvao je pravovjerne kršćane da još za života siđu u ponor, kako bi iskusili one muke koje ih inače čekaju poslije smrti u čistilištu. Na taj način, nadali su se, neće morati ove muke trpjeti još jednom poslije smrti. U čistilište, kao prvi, sišao je neki Nikola, koji je svoje doživljaje podrobno opisao. Kasnije su svoje doživljaje opisivali i drugi hodočasnici, koji su ovamo navadili dolaziti iz cijelog svijeta.

Facebook Comments