Dan sigurnijeg Interneta u Osnovnoj školi Đurđevac

19. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Dan sigurnijeg Interneta u Osnovnoj školi Đurđevac


Svake godine, drugog utorka u mjesecu veljači obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet.“

Tim povodom učitelji informatike u OŠ Đurđevac proveli su niz aktivnosti s ciljem poticanja i promicanja sigurnije upotrebe tehnologije u svim razrednim odjelima, primjereno dobi učenika.

Učenici nižih razreda su kroz razgovor nabrojili neke opasnosti koje mogu nastupiti pri uporabi računala i interneta te kako pravilno na njih reagirati. Istaknuli su važnost odgovornog ponašanja pri korištenju sadržaja i usluga interneta radi zaštite osobnih podataka i digitalnog ugleda te su rješavali kviz i zanimljive mozgalice.

Učenici petih i šestih razreda razmatrali su pravila ponašanja na internetu (Internet bonton), a učenici sedmog razreda definirali su dezinformacije i lažne vijesti te postali pravi detektivi i vrlo uspješno prepoznavali lažne vijesti provjeravanjem informacija u različitim izvorima uz kritičko promišljanje o različitim medijskim sadržajima.

Učenici osmih razreda su gledali video kojim su osvijestili problem lažnog predstavljanja i zlostavljanja. Nakon odgledanog videa provedena je radionica u kojoj su vježbali asertivno ponašanje koje će im omogućiti da se zauzmu za sebe i svoje stavove te koje će im pomoći reći NE.

Ovim sadržajima učenici su dobili nova saznanja (ili proširili postojeća) koja će im pomoći u uspješnom svladavanju zamki koje im upotreba interneta nosi.

Facebook Comments