U sklopu promocije upisa u srednje škole, Koprivničko-križevačka županija u suradnji s partnerima Obrtničkom komorom KKŽ, HGK Županijskom komorom Koprivnica i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te srednjim školama u sva tri županijska grada organizira prezentaciju srednjih škola i zanimanja.

Prva prezentacija održana je u Koprivnici, ispred novoizgrađenog županijskog Centra kompetentnosti, gdje su se predstavile Gimnazija „Fran Galović“, Srednja škola Koprivnica i Obrtnička škola Koprivnica, koja je ujedno obilježila i Dan otvorenih vrata.

IMG_5521_800x534-equal

Podršku predstavljanju škola pružili su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici Melita Ivančić, Ana Mušlek i Darko Masnec, kao i zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i asistent Fran Papac, predstavnici županijske Obrtničke komore, HGK ŽK Koprivnica, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, dok su ravnatelji, profesori i učenici bili zaduženi za informiranje zainteresiranih o zanimanjima koje nude.

Župan je naglasio kako se učenicima i njihovim roditeljima ovom prezentacijom nastojalo olakšati donošenje odluke o izboru zanimanja te dodao:

„Odabir budućeg zanimanja je izuzetno važan trenutak u životu svakog mladog čovjeka, koji će ga usmjeriti na daljnjem putu. Kako bi pomogli učenicima, organizirali smo prezentacije u sva tri naša grada, a uskoro ćemo predstaviti i Vodič kroz zanimanja koji će na jednom mjesto sadržavati sve najvažnije informacije. Hvala svima uključenima na podršci! “

IMG_5462_800x534-equal

Zahvalivši zastupniku Sokolu na posjetu, župan je istaknuo kako je primarni zadatak svake županije briga o obrazovanju, što uključuje i investicije u tom sektoru, koje su trenutno u našoj županiji vrijedne čak 160 milijuna kuna, a među kojima je izdvojio županijski Centar kompetentnosti.

Ravnatelj koprivničke Obrtničke Zlatko Martić je kazao kako ove godine predstavljaju 22 zanimanja iz sedam sektora, a u devet razrednih odjela upisuju ukupno 177 učenika.

„Imamo širok spektar zanimanja, od elektrotehnike i strojarstva pa do turizma i prehrane, a sva su deficitarna i učenicima omogućavaju zaposlenje. Nudimo ono što je potrebno našem gospodarstvu, a obzirom da smo prošle godine popunili sva upisna mjesta, tome se nadamo i ove godine“, kazao je ravnatelj Martić te se osvrnuo na projekt Centra kompetentnosti: „Radovi u sklopu projekta su dovršeni, u postupku smo nabave opreme i nadamo se da ćemo najesen otvoriti vrata novog prostora površine 2200 metara kvadratnih. To je dodatna motivacija za upis učenika i još bolji rad profesora koja će nam donijeti još bolje rezultate.“

IMG_5454_800x800-equal

Zastupnik Sokol kazao je kako je naša županija po mnogim pokazateljima, a posebno u sustavu obrazovanja, iznad hrvatskog prosjeka te je izrazio zadovoljstvo rezultatima projekta Centra kompetentnosti:

„Bio sam pomoćnik ministra kada se pripremao projekt centara kompetentnosti i drago mi je vidjeti rezultate. Često govorimo da moramo uskladiti obrazovanje s tržištem rada, a ovdje se vidi da to doista funkcionira. Centar kompetentnosti će stvoriti kadrove koji su konkurentni na tržištu, mogu se zaposliti i doprinositi gospodarstvu, a u konačnici će ljudi moći živjeti od svog rada i ostati u Hrvatskoj, što nam je najvažnije. Zato mislim da je ovo pozitivna priča i pokazuje koliko europski fondovi mogu doprinijeti razvoju Hrvatske te ću nastojati kroz rad u Europskom parlamentu i nadalje se zalagati da ta sredstva budu što veća, a mogućnost njihovog korištenja što fleksibilnija. Ovakvi projekti pokazuju da smo na pravom putu i da to što radimo ima konkretne rezultate.“

Župan i suradnici zatim su u pratnji zastupnika Sokola i predstavnika škola krenuli u obilazak štandova na kojima su prezentirana zanimanja, a obišlo se i prostore Centra kompetentnosti, gdje je voditelj projekta Darko Masnec pojasnio što je sve napravljeno i kako će Centar doprinijeti modernizaciji strukovnog obrazovanja.

Prezentacija srednjih škola i zanimanja nastavlja se prema sljedećem rasporedu:

U Koprivnici, Trg slobode 7, ispred novoizgrađenog Centra kompetentnosti):

svibnja 2022. (četvrtak) u vremenu od 9,00 do 11,30 sati.
U Križevcima, na Strossmayerovom trgu:

svibnja 2022. (petak) u vremenu od 9,00 do 12,00 sati.
U Đurđevcu, na Trgu svetog Jurja:

svibnja 2022. (četvrtak) u vremenu od 9,00 do 12,00 sati.