DAN OPĆINE GRADEC Velečasnom Stjepanu Matoiću nagrada za životno djelo

18. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Vijesti DAN OPĆINE GRADEC Velečasnom Stjepanu Matoiću nagrada za životno djelo


Dan općine Gradec i blagdana Uzvišenja sv. križa Župe Ranjenog Isusa proslavljen je danas svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Gradec.

Na svečanosti su dodijeljena javna priznanja i nagrade zaslužnim mještanima Marici Kozumplik, Vladimiru Mesaru i Gabrijelu Paviću.

Nagrada za životno djelo pripala je umirovljenom župniku Stjepanu Matoiću, a nagradu je primio župnik Damir Burlić. Počasni građanin postao je direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić.

Posebno je emotivan bio trenutak kada se čitao životopis bivšeg župnika Župe Ranjenog Isusa Stjepana Matoića, a načelnica Ljubica Ambrušec je i zaplakala.

Velečasni Stjepan Matoić rođen je 2. listopada 1946. godine u Križevcima od oca Josipa i majke Dragice. Osnovnu školu završio je u Križevcima, pohađao je Sjemenište na Šalati i maturirao 1965. godine. Diplomirao je na Teološkom fakultetu u Zagrebu 1973. godine. Iste godine zaređen je za svećenika po rukama nadbiskupa Franje Kuharića. Postao je kapelan u župi sv. Križa u Sisku. Nakon dvije godine imenovan je za upravitelja župe sv. Bartola u Hrastovici.

Zatim je 1. rujna 1979. godine imenovan upraviteljem župe sv. Jurja u Đurđicu. Pune 34 godine u župi je vodio veliku brigu o sakralnim spomenicima crkvene baštine. Uređene su i izgrađene brojne kapelice. Župnik Stjepan Matoić bio je i vjeroučitelj u Osnovnoj školi Grigor Vitez u Svetom Ivanu Žabnu te područnim školama u Poljani Križevačkoj, Đurđicu i Tremi.

Primio je i javno priznanje Grada Križevaca, a 2013, godine imenovan je župnikom u Novoj Rači. Odlukom bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka župniku Matoiću 2016. godine dodijeljena je Župa Ranjenog Isusa u Gradecu.

Velečasni Stjepan Matoić će primiti nagradu za životno djelo u krugu obitelji gdje je na skrbi i gdje se oporavlja od bolesti.

 


[ssba]