Na svečanoj sjednici međimurske Županijske skupštine, na kojoj su bili i bivši predsjednici Hrvatske i Slovenije Stjepan Mesić i Milan Kučan i koja je održana u povodu Dana županije, župan Matija Posavec je istaknuo da je Međimurje regija budućnosti.

Župan Posavec je rekao da su budućnost Međimurske županije prepoznali i objektivni svjetski promatrači kao što su “Financial Times”, UNESCO i Europska komisija, te da se otvaraju znanstveno-istraživački centri i centri izvrsnosti, uz stalno ulaganje u zdravstvo i obrazovanje. Istaknuo je kako međimursko gospodarstvo raste.

„Gospodarske brojke, unatoč svim krizama koje smo imali u posljednjih 15 godina, su stabilne i pozitivne. Izvoz roba i usluga raste iz godine u godinu i danas je dvostruko veći od uvoza“, rekao je Posavec.

„Popunjavanjem gospodarskih zona stvaramo nova radna mjesta, privlačeći pritom domaće i strane investicije. Odnos zaposlenih i umirovljenika najbolji je u Hrvatskoj, kao i odnos zaposlenih u privatnome i javnom sektoru, koji je čak jedan prema pet“, dodao je međimurski župan.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poručio je da Međimurce treba pohvaliti jer su najbolji.

„Vi trijumfirate i kad je u pitanju poduzetništvo i kad je riječ o kulturi i sportskim događajima“, rekao je Mesić.

„Vaš je potencijal kotač razvoja koji se ne može zaustaviti dok su ljudi koji ga vrte pravi“, poručio je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan.

U ime državnih čelnika Dan Međimurske županije čestitali su saborska zastupnica Andreja Marić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

U ime gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini istaknula je da je županija dosad uspješno povezivala sve njih i bila motor koji vuče naprijed, a to očekuju i dalje.

Dan županije je spomendan na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine urečena su ovogodišnja javna priznanja. Nagrade „Zrinski” za životno djelo dodijeljene su posmrtno Nadi Mance te Dragici Kolenić. Nagrada „Zrinski” pripala je Gimnastičkom klubu “Marijan Zadravec Macan”, Mateji Vranović i Josipu Munđaru te svim djelatnicima Županijske bolnice Čakovec. Uručene su i povelje Međimurske županije.