Na središnjem korčulanskome gradskom trgu Plokati u subotu se održava edukativno-humanitarni projekt učenika – gastro manifestacija Šparogijada, uz degustaciju spremljenih jela od šparoga, ali i poznatih korčulanskih slastica.

To je edukativno-humanitarni projekt učenika ugostiteljskih zanimanja Srednje škole „Petra Šegedina“ iz Korčule, koji drugu godinu za redom predstavljaju svoj projekt Dani korčulanskih šparoga, a koji se ove godine uklopio u Međunarodno triatlon natjecanje.

Tako su Korčulani, turisti i triatlonci sa zadovoljstvom degustirali i uživali u jelima od šparoga, savijači sa šparogama i divljim zeljem, žrnovskskim makarunima na bilo i crveno sa šparogama te fritati od šparoga. Od slatkih jela učenici su ponudili tradicionalne korčulanske klašune, cukarine i mandulate, te čajeve i sokove od raznih šumskih trava koje su sami prikupili i prigotovili.

Manifestacija ima i humanitarni karakter jer se na štandovima prikupljaju donacije za liječenje mlade Dubrovčanke Karle Sentić koja boluje od teške bolesti.
Stručni učitelj i voditelj projekta Ante Skokandić Barić ističe da se nastavlja edukacija o pripravi zdrave hrane, s kojom su učenici započeli intenzivnije u siječnju 2015., kada su pripremali jela od dvadesetak samoniklih bilja otoka Korčule.

Cilj je razvijanje interesa za zaštitu autohtonih jela korčulanskoga podneblja, priprema i prezentiranje zdrave hrane, osposobljavanje učenika za snalažljivost u različitim uvjetima pripremanja jela, ali i želja za dobrotvornim aktivnostima uopće, rekao je Ante Skokandić.
(Hina)

fah