U povodu Dana grada, 31. svibnja, Grad je svojim sugrađanima pripremio niz besplatnih događanja, koncerata, tematskih šetnji, a najzaslužnijim pojedincima i institucijama tradicionalno će, u Staroj gradskoj vijećnici, biti uručene nagrade.

Turistička zajednica organizira, od smjene straže Kravat pukovnije, preko Zagrebačkog vremeplova, nastupa folklornih ansambala, do dječjih predstava i prigodnih razgleda grada. U suradnji sa ZET-om i ove će se godine provesti projekt Glazbena kontrola, u sklopu kojeg će članovi orkestra zasvirati u zagrebačkim tramvajima.

ZET će se uključiti u manifestaciju prigodnim vožnjama s tramvajem M24 koji dodatno ove godine obilježava punih 100 godina. Muzejska linija će na Dan Grada prometovati trasom Ljubljanica – Mihanovićeva -Glavni kolodvor – Ulica kneza Mislava – Trg žrtava fašizma – Ulica Franje Račkog – Trg bana J. Jelačića – Savska cesta – Ljubljanica.

U Muzeju grada Zagreba održat će se 29. svibnja u 20 sati prigodni koncert na kojem će nastupiti Akademski zbor, Tamburaški i Harmonikaški orkestar SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Na Dan grada održat će se veliki koncert tamburaškog orkestra Gaj i njihovih gostiju u Centru za kulturu Trešnjevka.

Izložbe i radionice za djecu na kojima će se izrađivati licitari održat će se 29. i 30. svibnja u Narodnom sveučilištu Sesvete, a na Dan grada Zagreba održat će se i koncert – Barbara Suhodolčan Vrbički i ansambl C’est la vie!.

Narodno sveučilište Dubrava organizira koncert Ivane Starčević i Matije Antolića: Pjesme o Zagrebu i o ljubavi, a bogat program pripremili su i u Kulturnom centru Travno. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca u suradnji s Knjižnicom Kustošija predstavlja izložbu radova polaznika programa Otvoreni atelje – likovne radionice za treću životnu dob.

Centar za kulturu i informacije Maksimir organizira projekcije kratkih plesnih filmova koje će se moći pogledati od 27. svibnja do 2. lipnja. Organiziran je i kviz na temu “Koliko poznajete Zagreb”, a moći će se pogledati i nastup polaznika njihove škole mjuzikala.

U Centru mladih Ribnjak 1. je smotra osnovnoškolskih bendova grada Zagreba, dok se u Centru za kulturu na Peščenici 27. svibnja otvara izložba “Mali princ u Zagrebu”.