Simbolično, na dan kada se u svijetu obilježava Svjetski dan zaštite okoliša, odnosno 5. lipnja, počeo se obilježavati i Dan biljnih burgera. Koliko je zaštita okoliša povezana s konzumacijom biljne hrane dokazuje činjenica da se za nastanak biljnog burgera troši 99 posto manje vode, zauzima 93 posto manje Zemljine površine, emitira 90 posto manje štetnih plinova i troši čak 46 posto manje energije u odnosu na burger od kravljeg mesa.

Iz udruge Prijatelji životinja pozivaju sve da obilježe Svjetski dan burgera informiranjem o velikim prednostima biljnoga mesa za okoliš, zdravlje i životinje te probaju i pronađu svoj omiljeni biljni burger. Biljni burgeri danas se mogu kupiti kao gotovi smrznuti ili svježi proizvodi u trgovinama te isprobati u restoranima i lancima brze hrane ili se napraviti kod kuće. Prijatelji životinja ovom prilikom donose i jednostavan recept za odličan mediteranski burger.

„Postoje veganski burgeri na bazi proteina graška, soje, graha, boba, slanutka i drugih biljnih namirnica. Neki su iznimno slični mirisom, okusom i teksturom životinjskom mesu, pa čak i dok se peku ‘krvare’ uz pomoć soka cikle. Ima ih raznih vrsta, a mogu se poslužiti i uz biljni sir. Činjenica da su okusom nevjerojatno slični mesu životinja pomaže svima kako bi što lakše napravili djelomični ili potpuni prijelaz prema biljnoj prehrani”, napominju Prijatelji životinja.

Biljni burgeri zbog svojega sastava u mnogočemu su zdraviji od onih koji su od životinjskoga mesa – sadrže kvalitetne bjelančevine, puni su minerala i vitamina, a ne sadrže zasićene masne kiseline, kolesterol, genetski modificirane sastojke i nitrate te su manje kalorični.

Prijatelji životinja pozivaju sve da obilježe Dan biljnih burgera i potpisivanjem europske građanske inicijative koja ima za cilj ulaganje u razvoj biljnog i kultiviranog mesa. Peticija se može potpisati na https://endtheslaughterage.eu/hr/.

„Biljno meso lijek je za naš opstanak na ovome planetu; to je hrana koja može osigurati smanjenje gladi u svijetu, očuvanje okoliša i zaštitu životinja. Pozivamo sve da se aktivno pridruže obilježavanju ovoga dana, uz istraživanje ponude i biljne burgere”, zaključuju.

Dodatne informacije, recepti i peticija nalaze se na http://www.prijatelji-zivotinja.hr.