Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je u četvrtak ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Upitan uoči sjednice vlade smiju li radnici raditi na izborni dan, Habijan je odgovorio kako zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Isto tako, dodao je, zakon propisuje da radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Na pitanje kako HDZ misli osigurati radnike za 125 tisuća novih radnih mjesta koje prema danas predstavljenom programu kani otvoriti u iduće četiri godine u slučaju pobjede na izborima, odgovorio je kako potreba za dodatnom radnom snagom govori o rastu i stanju gospodarstva, kao i da je Hrvatska 2023. godine nakon dugo vremena ostvarila pozitivan migracijski saldo pri čemu je bilo više useljenih nego iseljenih.

Kada je riječ o sudjelovanju Hrvatske u projektu drugog bloka Nuklearne elektrane Krško u Sloveniji, odgovorio je kako je bitno da se ide u njezinu modernizaciju te da je Hrvatska zainteresirana i za gradnju drugoga bloka.