Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u ponedjeljak (19 sati) u Rijeci očekuje prva od dvije pripremne utakmice uoči nastupa na Euru u Njemačkoj, a na Rujevicu dolazi izabrana vrsta Sjeverne Makedonije pa su tim povodom pred novinare izašli izbornik Zlatko Dalić i napadač Andrej Kramarić.

Izbornik Dalić nije propustio priliku na početku svog obraćanja još jednom čestitati Luki Modriću na šestom osvojenom naslovu europskom prvaka u dresu Real Madrida.

“Luka dolazi u utorak ujutro, jedva čekamo da nam dođe, da mu poklonimo tortu, takva je tradicija za osvajače Lige prvaka. Nema bolje stvari nego da nas s takvim motivom i tom inspiracijom povede na Euro. Sve što Luka radi je primjer svima, pogotovo mladima, koliko treba volje i rada da se to sve ostvari. On je najbolji igrač Hrvatske svih vremena, nemam što dodati više o njemu. Hvala mu na svemu što čini za mene kao izbornika, reprezentaciju i narod”, rekao je izbornik Dalić.

Osim Luke Modrića, izbornik za utakmicu sa Sjevernom Makedonijom na raspolaganju neće imati ni Marija Pašalića i Marcela Brozovića. No, Mateo Kovačić bi po stoti put mogao zaigrati u reprezentativnom dresu.

“Velika je to stvar za Kovačića, sutra stižu Brozović i Pašalić, nadam se da će svi biti spremni. Pa kreće fokus na Portugal i sve što slijedi. Kako teku pripreme? Odradili smo pet treninga, nemam nikakve primjedbe, samo želju da dečki nastave u takvom ritmu. I da ne bude ozljeda, jako dobro rade, puni su motiva, svaki trening je sve bolji”, ustvrdio je Dalić.

Potom se osvrnuo i na sutrašnjeg suparnika.

“Respekt prema Makedoniji, zamišljali smo je kao provjeru za Albaniju. Gledamo kako igrati, napadački, s više napadača. To nam je cilj, dat ćemo šansu šesnaestorici igrača, toliko je moguće, neke ćemo odmoriti, neki neće početi, neki neće ni igrati. Nećemo ni koristiti Vlašića, iako je u dobrom stanju. Mogu reći da će Perišić početi, igrat će sat vremena. Odlično trenira, ali njegova i naša želja je da ga vidimo u utakmici”, otkrio je izbornik.

Posebno se osvrnuo na stanje Nikole Vlašića.

“Volio bih da ostane s nama. Puno se priča, može ovaj ili onaj, ali želim imati momčad s kojom sam prošao kvalifikacije, imati to zajedništvo. Želim da je Vlašić s nama, treba nam ta kohezija, teško je dovesti nekoga na Euro koji nikada nije bio s nama. Nitko se nije kvalitetom toliko nametnuo da bih to napravio. Gledam i zasluge i zajedništvo, vjerujem da će Nikola biti dobar, da neću mijenjati svoju odluku”, zaključio je izbornik Dalić.

I Andrej Kramarić je svoje obraćanje počeo čestitkom kapetanu Modriću.

“Luka je naša inspiracija. Nešto što je za sve nas igrače, pa i većinu mladih i budućih generacija, guranje prema naprijed. To što on radi je neopisivo. Luka nas je puno toga naučio, pogotovo nas ‘polustarije’ igrače koje tjera da ne odustanemo. Neki dan sam pročitao njegovu najbolju izjavu, on voli nogomet i to ga održava spremnim, zdravim i željnim dokazivanja”, rekao je Kramarić pa se osvrnuo na sutrašnji dvoboj s Makedoncima:

“Zadovoljan sam dosadašnjim dijelom priprema, najbitnije je da smo svi živi i zdravi. Svi znamo što nas sutra čeka, nebitno je radi li se o prijateljskoj utakmici ili Euru, svaka je utakmica nekakvo dokazivanje.”

Zadovoljan je i svojim osobnim stanjem, iako je iza njega turbulentna sezona.

“Mnogi ne znaju neke unutarnje detalje mog kluba, ali nećemo o tome. Sve je super i pozitivno, psihički i fizički sam spreman. Nema nikakvih posljedica ove sezone, osjećam se kao da je tek početak i maksimalno sam motiviran i željan.”

Poželio je najmanje prolazak skupine na Euru.

“Svi očekujemo fantastičnu atmosferu i naše, domaće prvenstvo. Svi se veselimo tome, ali moramo ostati maksimalno fokusirani. Imamo priliku napraviti odličnu atmosferu i rezultat, ali to moramo pokazati na terenu”, poručio je Kramarić.