Doveli smo se u tešku situaciju, iz onoga što je bilo dosta izgledno, sada ovisimo o drugima, kazao je izbornik Zlatko Dalić nakon poraza od Walesa (1-2) kojim su “Vatreni” zakomplicirali svoju poziciju u borbi za plasman na EURO 2024.

Nakon poraza od Turske u Osijeku, bezidejna, troma i indisponirana Hrvatska je upisala i poraz u Cardiffu.

Turska sada vodi na ljestvici skupine sa 16 bodova i osigurala je jedno od prva dva mjesta koja vode na EURO. Hrvatska i Wales imaju po 10 bodova i susret manje od Turske. Wales je u prednosti zbog boljeg omjera u međusobnim susretima pa Hrvatska više ne ovisi samo o sebi u borbi za plasman u Njemačku. Četvrta je Armenija sa sedam bodova, dok je Latvija na dnu s tri boda.

“Protivnik je bio bolji, agresivniji i imao je više želje. Mi nismo imali enregije, imali smo problem prema naprijed, bili smo bez ideje, ovo je zaista loše. U dvije i pol godine smo izgubili samo dvije utakmice, a sada smo u tri dana izgubili dvije. Doveli smo se u tešku situaciju, iz onoga što je bilo dosta izgledno, sada ovisimo o drugima,” kazao je Dalić za Novu TV nakon susreta.

“Preuzimam odgovornost, ja sam krivac, jer sam sigurno mogao bolje i kvalitetnije pripremiti utakmicu. Sada moramo dignuti glavu gore. Ispred nas su još dvije utakmice, teška je situacija,” dodao je.

Nakon blijede partije i poraza od Turske, Dalić je napravio nekoliko promjena u sastavu. Iz početnog sastava osječke utakmice ispali su Josip Stanišić, Josip Šutalo i Mario Pašalić, a umjesto njih priliku su dobili Josip Juranović, Domagoj Vida i Lovro Majer. I dok je ulazak Juranovića i Majer bio očekivan, izbornik je pomalo iznenadio gurnuvši Vidu u prvih 11.

“Nismo imali agresiju i energiju u fazi obrane. Želio sam da to on donese i donio je. Međutim, ponovo nismo bili na nivou, sve se loše poklopilo. Moramo se zabrinuti za ovo što je bilo. Kada nemamo energije i kada ne stvorimo priliku u dvije utakmice, onda je to zaista problem.”

Hrvatska je prvi udarac u okvir suprničkog gola uputila tek u 75 minuti.

“Prema naprijed nismo imali ideju niti kreaciju. Bili smo bezidejni, bez opsnih situacija. Ne znam što bi rekao. Moramo se ispričati za ovo što je bilo i čekati iduće dvije utakmice. Neće nam biti lako, u problemima smo jer ne ovisimo sami o sebi. Nadam se da ćemo se u idućih 20 dana oporaviti, da ćemo biti bolji, dobiti obje utakmice i vidjeti što će biti.”

Do kraja kvalifikacija Hrvatska će još igrati protiv Latvije 18. studenoga u Rigi te protiv Armenije 21. studenoga u Zagrebu, dok će Wales 18. studenoga gostovati kod Armenije, a tri dana kasnije ugostiti Tursku. Za plasman na EURO Hrvatska mora u tim utakmicama osvojiti više bodova od Walesa. Ako ne uspijemo ostaje nam i prilika kroz dodatne kvalifikacije.

“Ljuti me što smo došli u ovu situiaciju, ali očito mi ne možemo ništa napraviti mirno. Uvijek imamo problema. Još ne želim razmišljati o dodatnim kvalifikacija. Mi sada moramo razmišljati kako ćemo dobiti Latviju u gostima. Sada je najvažnije da se saberemo za zadnje dvije utakmice,” zaključio je Dalić.