Srbija provodi samostalnu i suverenu vanjsku politiku, vodeći se interesima svog naroda, poručio je u petak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, ocijenivši uvredljivim izjave pojedinih zapadnih diplomata da je Srbija “nečija produljena ruka”.

Čija smo produljena ruka bili 27. ožujka 1941. kada smo odbili pridružiti se Hitlerom paktu, 1948. kada smo rekli ‘ne’ Staljinu, osudili vojnu intervenciju u Čehoslovačkoj, rat u Vijetnamu ili ubojstvo Patrisa Lumumbe, upitao je Dačić na novogodišnjem prijemu za članove diplomatskog zbora.

Dačić je istodobno upitao čija je Priština produljena ruka, kada joj se 10-11 godina ne spočitava to što ne provodi Briselski sporazum, čiji je jamac Europska unija.

On je naveo da je bio ministar vanjskih poslova u dva mandata i ne zna hoće li ostati na toj poziciji,

Dačićeva Socijalistička partija Srbije (SPS) već je duže od desetljeća koalicijski partner vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Na prijevremenim parlamentarnim izborima 17. prosinca prošle godine osvojila je neočekivano mali broj glasova – 6,6 posto, što će joj donijeti samo 18 mandata u parlamentu s 250 mjesta.

Možda je ovo posljednja prilika da se u ovom kapacitetu vidimo i želim reći da Srbija nije ničija produžena ruka, osim njezinog naroda i države i ta ruka neće potpisati ništa što je na štetu srpskog naroda, ali će se boriti za mir i poštovanje načela međunarodnog prava, poručio je Dačić.

Naglasio je Srbija “neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ni eksplicitno, ni implicitno, niti će pristati da ono postane dio Ujedinjenih naroda”.

Punopravno članstvo u Europskoj uniji, dodao je, ostaje strateški prioritet Srbije, koja je spremna nastaviti proces sveobuhvatnih reformi.

Govoreći o suradnji u regiji, Dačić je istaknuo da su za Beograd, unatoč složenim i opterećujućim problemima iz prošlosti, važni stabilnost i dobrosusjedski odnosi.

On je najavio suradnju s državama diljem svijeta, s kojima će se “graditi nova, a njegovati stara i tradicionalna prijateljstva”.

“Srbija je stara, europska država, a ne neka novokomponirana država”, naglasio je Dačić.

Proteklu godinu ocijenio je kao tešku, “ne samo za Srbiju, već i cijeli svijet”, aludirajući na sukobe, razaranja, ljudske žrtve i probleme u energetskoj sigurnosti.

Dijelimo bol za svakom izgubljenom žrtvom na Bliskom istoku i u Ukrajini i nadamo se da će nam ova godina donijeti novo povjerenje, dobro zdravlje i mir, istaknuo je Dačić.

Prijemu su nazočili veleposlanici i predstavnici diplomatskog zbora, a među uzvanicima ove godine su bili i veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Christopher Hill i Aleksandar Bocan-Harčenko, šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuelle Giaufret, ali i veleposlanici Izraela i Palestine, Jahel Vilan i Mohamed Al Namur.