KRIŽEVCI – Ovotjedni prošireni vikend ciklus programa 13. Cultureshock festivala započeo je u četvrtak projekcijom dokumentarnog filma ‘Liberation Day’. Kao jedan od povijesnih prodora ‘zapadnjačke’ popularne kulture u najzatvoreniju zemlju svijeta, Sjevernu Koreju, prije nešto više od godinu dana organizirano je gostovanje slovenske, nekadašnje jugoslavenske grupe Laibach uz spektakularan koncert.

Što povezuje Sjevernu Koreju i ‘Laibach’? Osim što i jedna i druga nose atribut ‘kontroverzna’, i jednu i drugi kritičari kontinuirano i neanalitički nazivaju (neo)nacističkima. Da bi cirkus apsurda bio doveden do kraja, Laiubach na koncertu izvodi vlastite prerade mjuzikla ‘Sound of Music’!

Ovaj zanimljivi dokumentarac prati ‘Laibach’ prilikom njihova posjeta Sjevernoj Koreji, te nam omogućuje da zajedno s njima upoznamo i bez ideoloških predznaka i predrasuda prošećemo ulicama Pjongjanga, družimo se s Korejancima, iznutra pratimo pripreme za koncert uz (blaže nego bi očekivali) rešeto službene cenzure…
Križevačka je publika u velikom broju pratila i ovaj zanimljivi program Cultureshock festivala.

  1. liberaton2liberaton1liberaton3liberaton4liberaton6liberation

Zdenko Balog/prigorski.hr