Crveni križ Vrbovec poziva na volontiranje: ‘Svako samoinicijativno volontiranje predstavlja potencijalnu ugrozu’

23. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Crveni križ Vrbovec poziva na volontiranje: ‘Svako samoinicijativno volontiranje predstavlja potencijalnu ugrozu’


Slijedom odluke o preraspodjeli nadležnosti unutar Stožera civilne zaštite grada Vrbovca, Gradsko društvo Crvenog križa grada Vrbovca utvrdilo je svoju nadležnost kao pomoć u sprečavanju širenja korona virusa, ali i posljedica ove pandemije. Crveni križ organizira psihosocijalnu podršku, brigu o starijim i nemoćnim osobama, te organizira rad volontera.

Kad je riječ o potrebi dostave namirnica i lijekova za područje grada Vrbovca i općine Frakševac telefon je: 099/534-4153.

Za područje Vrbovca i Dubrave telefon je 099/534-4156, te za područje općina Gradeca, Rakovca i Preseke telefon je: 099/534-4154.

Oni građani koji bi željeli volontirati, trebaju se javiti na telefon: 098/800-310, a za pružanje psihosocijalne podrške osobama u izolaciji/karanteni broj telefona je 099/470-2460. Sukladno odredbama Zakona o civilnoj zaštiti, svaki građanin dužan je brinuti se za svoju osobnu sigurnost i zaštitu te provoditi mjere osobne i uzajamne zaštite i sudjelovati u aktivnostima sustava civilne zaštite.

Jelena Mucko ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa  pojašnjava što su mjere osobne i uzajamne zaštite.

– To je samopomoć i prva pomoć, premještanje osoba, zbrinjavanje djece, bolesnih i nemoćnih osoba i pripadnika drugih ranjivih skupina, kao i druge mjere civilne zaštite koje ne trpe odgodu. Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec, će sukladno raspoloživim resursima, osiguratipomoć u dostavi osnovnih živežnih namirnica i lijekova osobama koje žive same ili u kućanstvu s drugim osobama starijim od 65 godina, koje nemaju djecu, rodbinu, susjede i druge obveznike uzdržavanja koji im mogu osigurati tu pomoć – objasnila je.

Kupnja hrane i lijekova obavljat će se sredstvima korisnika. Na kraju iz Gradskog društva Crvenog križa mole sve korisnike da imaju razumijevanja za izvanredne prilike.

– Dostava će se organizirati u skladu s prioritetima i raspoloživim mogućnostima. Pozivamo sve osobe zainteresirane za volontiranje da se jave kako bi bili evidentirani, obuhvaćeni obukom i opremljeni zaštitnom opremom za pomaganje na siguran način. Svako samoinicijativno volontiranje predstavlja potencijalnu ugrozu za starije i nemoćne osobe – objasnili su.

Dragan Vicković/prigorski.hr

Facebook Comments