Zadnji je petak u studenom, tzv. crni petak ili Black Friday, kada i internetske trgovine nude snižene cijene i posebne ponude pa iz policije savjetuju kupce da se čuvaju mogućih prijevara i budu oprezni pri kupovini na Internetu.

Iz policije upozoravaju građane da se koristite online trgovinama iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je to moguće, jer su veće šanse za rješavanje mogućih problema.

Savjetuju provjeru recenzija drugih kupaca prije kupnje, korištenje kartica, plaćanje samo uz sigurnu internetsku vezu te izbjegavanje besplatnih ili otvorenih javnih WiFi-ja.

Preporučuju plaćanje na sigurnom uređaju, oprez pri primanju i otvaranju oglasa o osvojenim nagradama, oprez s oglasima i internetskim stranicama koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode.

Iz primorsko-goranske policije izvijestili su da su ovoga tjedna zaprimili tri prijave o kaznenim djelima računalne prijevare na štetu tri osobe u dobi od 39, 43 i 53 godina, koje su oštećene za ukupno 11.270 eura.

Oštećenog 43-godišnjaka, vlasnika tvrtke s opatijskog područja, na mobitel je nazvala nepoznata ženska osoba koja mu se na engleskom jeziku predstavila kao djelatnica jedne tvrtke. Rekla mu je da mu je računalo hakirano, a podaci ukradeni te ih je potrebno zaštititi.

Oštećeni joj je dozvolio da se spoji na njegovo računalo putem aplikacije, a potom je zamijetio da mu s bankovnog računa tvrtke nedostaje određeni novčani iznos.

Također oštećenoj 39-godišnjakinji se putem mobilne aplikacije javio nepoznati muškarac s namjerom kupnje proizvoda kojeg je oglasila na internetu.

U poruci na mobilnoj aplikaciji poslao je poveznicu koju je otvorila i upisala broj kartice tekućeg računa te je ubrzo primijetila da joj s računa nedostaje novac.

Da je nepoznata osoba neovlašteno koristila podatke s njegove bankovne kartice i da mu nedostaje određena suma, prijavio je i 53-godišnjak.