CRNE PROGNOZE Dr. Vadla: ‘U idućim tjednima možemo očekivati povećan broj oboljelih i u školskim ustanovama’

13. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno CRNE PROGNOZE Dr. Vadla: ‘U idućim tjednima možemo očekivati povećan broj oboljelih i u školskim ustanovama’


U prostorijama Županijske uprave koprivničko-križevačke u petak je održana koordinacija Stožera civilne zaštite  na kojoj je raspravljeno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla dodala je kako se s obzirom na intenzivno širenje koronavirusa, u idućim tjednima može očekivati povećan broj oboljelih i u školskim ustanovama.

„Vidimo da brojke svakog dana rastu i da se situacija uozbiljila. Aktualna situacija i dinamika u razvoju epidemije upućuje na to da ne možemo govoriti o vrhuncu epidemije, vjerujem kako će ovakvo stanje još potrajati stoga je od iznimne važnosti da naši sugrađani poštuju sve one mjere na koje mjesecima apeliramo. Distanca, izbjegavanje privatnih druženja i okupljanja u većim grupama, dezinfekcija i nošenje maske su mjere koje pomažu da se brzina širenja kontrolira i tako smanji pritisak na zdravstveni sustav“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Dodala je kako epidemiološka služba županijskog Zavoda za javno zdravstvo ulaže velike napore u epidemiološkoj obradi pacijenata i kontakata te apelirala na građane da ne opterećuju bespotrebno sustav testiranja. Podsjetila je da ukoliko netko od članova obitelji ima potvrđen pozitivitet na koronavirus, ostale članove obitelji koji razviju simptome nije potrebno testirati.

„Za pretpostaviti je da su takve osobe unutar obitelji također zaražene. U tim slučajevima nije potrebno tražiti testiranje na koronavirus, već je dovoljno javiti se svojem liječniku obiteljske medicine, pratiti razvoj simptoma te biti u samoizolaciji u trajanju od 10 dana. Niti kod gripe, koja je najučestalija i najmasovnija virusna infekcija, ne moramo tražiti laboratorijsku potvrdu već je dovoljna uspostava dijagnoze od strane obiteljskog liječnika“, naglasila je ravnateljica Vadla te pozvala sugrađane na pridržavanje preporuka.

Facebook Comments