Kada u poslijepodnevnim satima osjetite iznenadnu pospanost ili umor, a preostalo vam je još neobavljena posla, ne posežite za kavom već za tamnom čokoladom i zelenim čajem jer je to odlična kombinacija za podizanje energije, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici sa sveučilišta Sjeverne Arizone (NAU) testirali su mentalne reakcije sudionika istraživanja tijekom kojega su oni konzumirali razne vrste čokolade s različitim udjelom kakaoa. Naručitelj istraživanja je tvrtka Hershey koja proizvodi slatkiše.

Kod ispitanika koji su pojeli čokoladu sa 60 posto kakaoa, što se smatra minimalnom količinom da bi se čokolada svrstala u kategoriju crne, zamijećena je povećana budnost i pojačana koncentracija, no istodobno i negativan učinak – porast krvnog tlaka. Kod ispitanike druge grupe koja je konzumirala crnu čokoladu s aminokiselinom L-theaninom, sastojkom zelenog čaja, zamijećen je pojačan osjećaj relaksiranosti, ali bez omamljenosti ili smanjene budnosti. Važno je istaknuti i da se nedugo nakon konzumiranja ove aminokiseline krvni tlak smanjuje.

“Ovo je otkriće vrijedno pažnje”, smatra profesor psihologije na NAU-u, Larry Stevens, koji je vodio istraživanje. “Riječ je o čokoladi zdravoj za srce koja sadrži visok udio kakaoa i L-theanina, što je dobra kombinacija za srce, jer smanjuje krvni tlak, istodobno jačajući energiju i podižući budnost”. Stevens kaže kako kombinacija crne čokolade s ekstraktom zelenog čaja još nije na tržištu, no da tvrtka Hershey u suradnji s istraživačima radi na tomu.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu NeuroRegulation, prvo je ove vrste u kojemu se proučavao učinak čokolade na povećanje pozornosti, a provedeno je uz pomoć EEG tehnologije kojom se mjerila moždana reakcija na određene stimulanse kod 122 ispitanika u životnoj dobi između 18 i 25 godina.

(Hina)

fah