Crkvi biskupijskog marijanskog svetišta u Voćinu Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu dodijelila je naslov bazilike, objavila je u utorak Požeška biskupija.

Svečanost proglašenja bazilike održat će se u Voćinu na blagdan Gospe Voćinske, 21. kolovoza, prigodom glavnog hodočašća vjernika u to marijansko svetište, a predvodit će ga apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, najavljeno je.

Bit će to ujedno i slavlje spomena 25. obljetnice Požeške biskupije koju je utemeljio sv. Ivan Pavao II. i 25. obljetnice Voćina kao glavnog biskupijskog svetišta, ističu iz Požeške biskupije. Sliku Gospe Voćinske okrunio je isti sveti Papa u Osijeku na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj 2003. godine.

Voćin je najveće marijansko svetište u sjevernom dijelu Hrvatske, od Marije Bistrice do Aljmaša, smješteno u prirodnom okolišu podno Papuka, geoparka pod zaštitom UNESCO-a.

Spomenuta crkva izgrađena je u drugoj polovici 15. stoljeća. U vrijeme osmanlijske vladavine bila je zapuštena, nakon oslobođenja od Osmanlija obnovljena je, da bi u Drugom svjetskom ratu bila oštećena i tek 60-tih godina prošlog stoljeća popravljena. Tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu crkva u Voćinu je razorena.

Zahvaljujući sačuvanoj dokumentaciji crkva je rekonstruirana, te je jedno od najvećih kasnogotičkih zdanja u ovom djelu Europe, navode iz Požeške biskupije.

Crkva u Voćinu je u službi marijanskog svetišta koje cijele godine privlači brojne vjernike s hodočašćima. Godišnja hodočašća završavaju 13. prosinca, na obljetnicu razaranja svetišne crkve 1991. godine tijekom Domovinskog rata i ubojstva 47 nedužnih hrvatskih civila, kada svetište pohađaju hrvatski branitelji i drugi vjernici, dodaje se.