Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić poručio je u srijedu da se nije promjenio stav njegove stranke da Ministarstvo obrane može voditi brigu o braniteljskim i pravima njihovih obitelji.

I danas mislimo da u svakoj državi koja je bila u ratu brigu o pravima branitelja i njihovih obitelji, brigu o obiteljima poginulih može voditi Ministarstvo obrane, rekao je Ćorić novinarima u Hrvatskom saboru. Dovoljno je, smatra, da se u Ministarstvu otvori jedan resor za brigu o braniteljima, a drugi o braniteljskim udrugama.

Ćorić podsjeća da je još lani partnerima (HDZ-u) dostavio mišljenje da je Ministarstvo branitelja, kakvo je bilo pod dirigentskom palicom Predraga Matića, neprihvatljivo i ne treba postojati. “To je bilo ministarstvo koje nije radilo svoj posao, nije bilo na usluzi braniteljima”, rekao je Ćorić poručivši da se stav pravaša nije promijenio.

Đakić (HDZ) protiv pripajanja

Josip Đakić (HDZ) kaže da mu nije poznato stajalište HDZ-a o pripajanju, ali osobno smatra kako to ne bi bilo dobro i procjenjuje da inicijativa HSPAS-a neće baš naići na dobar odjek u braniteljskoj populaciji. Više od pola milijuna branitelja zaslužuje svoje ministarstvo koje će skrbiti i brinuti o njima i zakon u kojem će biti definirana sva njihova prava, ističe Đakić.

Bivši ministar branitelja Matić ocjenjuje kako je ideja o pripajanju Ministarstva branitelja MORH-u posljedica toga što vladajući nemaju ljudi za taj osjetljivi resor i dodaje kako bi Ministarstvo branitelja, ako ga se već negdje pripaja, prije pripadalo Ministarstvu socijalne skrbi.

“Ne mislim pri tome ništa loše nego, jednostavno, to su takvi potezi koji se rade s Ministarstvom branitelja”, kaže Matić i podsjeća da je to ministarstvo 1998. godine razdvojeno od MORH-a koji se sada bavi nekim drugim stvarima, dok se Ministarstvo branitelja bavi veteranima, ljudima koji su završili svoje vojne karijere.

Most o temi mogućeg pripajanja Ministarstva branitelja nije razgovarao, no tu bi prvu i zadnju riječ trebali imati branitelji, mišljenja je Ines Strenja Linić (Most).

Mostu smeta soliranje HSP AS-a

“To je prijedlog HSP AS-a koji ovih dana izlazi sa nekim svojim stavovima, bez obzira što smo rekli – ako činimo većinu onda ćemo se zajedno i dogovarati. Mi do sada nismo govorili o pojedinim ministarstvima, u kampanji i nakon toga govorili smo da treba smanjiti broj ministarstava kako bi se smanjila i učinila jeftinijim sama državna uprava”, rekla je Strenja Linić kojoj smeta soliranje HSP AS-a.

“Nije u redu kad je dogovor da se izlazi sa zajedničkim stavom. Zna se tko su koordinatori, da oni sami smatraju da trebaju komentirati Most”, poručila je.

Upitana hoće li Most tražiti da na saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu siogurnost dođe ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, čiju je smjenu potpisala predsjednica Republike, odgovorila je kako će se stajalište Mosta čuti u četvrtak i dodala kako je na potezu premijer Tihomir Orešković.

“Naš stav ćete čuti sutra, mi itekako smatramo da u ovom trenutku onaj tko razrješuje i tko imenuje zajednički, to su predsjednica i premijer. Premijer je sad na potezu, on treba dati svoj potpis na to razrješenje ili ne. Mi se u ovom trenutku ne uplićemo u tu proceduru”, rekla je.

(Hina)

fah