Peking je uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih postaja diljem svijeta uključujući Hrvatsku kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kineske državljane koji žive u egzilu, tvrdi u nedjelju CNN.

Pri tom, piše CNN, Kinezi koriste bilateralne sigurnosne sporazume sklopljene sa zemljama u Europi i Africi kako bi dobili široku međunarodnu prisutnost.

Skupina za ljudska prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu kaže da je pronašla dokaze da Kina upravlja s 48 dodatnih policijskih postaja u inozemstvu otkako je skupina prvi put otkrila postojanje 54 takve postaje u rujnu.

Novo izviješće nazvano “Patroliraj i uvjeri” fokusira se na razmjere mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku, odigrale u širenju kineskih prekooceanskih postaja.

Među novih tvrdnjama koje je iznijela skupina je da su kineskog državljanina natjerali na povratak kući operativci koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj postaji u predgrađu Pariza, izričito unovačeni za tu svrhu, uz ranije otkriće da su još dva Kineza prisilno vraćena iz Europe – jedan u Srbiji, drugi u Španjolskoj.

Kina je sklopila sporazume o zajedničkim policijskim ophodnjama s Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. kao dio sve većeg strateškog utjecaja nacije kako je zacrtano u vanjskopolitičkim prioritetima Kine, piše CNN.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj ophodnji s hrvatskim kolegama na ulicama glavnog grada Zagreba u srpnju ove godine.

Dužnosnik zagrebačke policije s kojim je razgovarala kineska novinska agencija Xinhua rekao je da su patrole ključne za “zaštitu i privlačenje stranih turista”.

Reutersovo izvješće iz 2019. kaže da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u ophodnji u Beogradu kako bi pomogli u rješavanju priljeva kineskih turista.

Jedan srpski službenik rekao je da Kinezi nisu imali ovlasti za uhićenja.

Safeguard Defenders, koji pretražuje javno dostupne službene kineske dokumente, tražeći dokaze o kršenjima ljudskih prava, naveo je da je identificirao četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne sigurnosti aktivne u najmanje 53 zemlje, obuhvaćajući sve četiri strane svijeta, navodno radi pomoći iseljenicima iz Kine s njihovim potrebama u inozemstvu.

Nevladina organizacija tvrdi da je Italija ugostila 11 kineskih policijskih postaja, uključujući Veneciju i Prato, blizu Firence.

Peking je demantirao da ima neprijavljene policijske snage izvan svog teritorija, a njegovo Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za CNN u studenom: “Nadamo se da će relevantne strane prestati pretjerivati kako bi stvorile napetosti. Korištenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo.”

Kina je ustvrdila da su objekti administrativna središta, uspostavljena kako bi pomogla kineskim iseljenicima u zadacima poput obnove njihovih vozačkih dozvola.

Kina je također rekla da su uredi odgovor na pandemiju covida-19, zbog koje su mnogi građani ostali u drugim zemljama i nisu mogli obnoviti osobne dokumente.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da u prekomorskim postajama rade volonteri, no u međuvremenu se pokazalo da se u nekim slučajevima radi o ljudima zaposlenim na višegodišnjim ugovorima.

Neprijavljene konzularne aktivnosti izvan službenih diplomatskih misija zemlje vrlo su neuobičajene i nezakonite, osim ako država domaćin nije dala svoj izričiti pristanak, navodi CNN.

Sugestija da postoji široka represija nad kineskim građanima u stranim zemljama dolazi u ključnom trenutku za naciju koja se bori s vlastitim nemirima kod kuće, usred umora od restriktivne politike zemlje u borbi protiv covida, dok treći mandat vođe Xi Jinpinga na vlasti počinje, piše CNN.