Članovi Kluba vijećnika SDP-a i HL-a traže da javni poziv za dodjelu nagrada i priznanja na području inovatorstva nosi naziv „Marcel Kiepach“

27. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Članovi Kluba vijećnika SDP-a i HL-a traže da javni poziv za dodjelu nagrada i priznanja na području inovatorstva nosi naziv „Marcel Kiepach“


Članovi Kluba vijećnika SDP-a i HL-a uz potporu Zajednice tehničke kulture, odnosno Inovatorskog društva „Marcel Kiepach“ iz Križevaca, uputili su županu Koprivničko-križevačke županije gospodinu Darku Korenu prijedlog da se Javna priznanja Koprivničko-križevačke županije koja se dodjeljuju povodom Dana županije prošire nagradom za iznimna postignuća na području inovatorstva „Marcel Kiepach“, priopćili su večeras iz Kluba SDP-a i HL-a,

Društveni napredak zajednice temelji se na promišljanju i doprinosu brojnih tehnički i tehnološki orijentiranih pojedinaca, mislilaca i inovatora, a inovatorstvo, izumiteljstvo i konstruktivnost najviša su razina primjenjivih znanja i kreativnog izražavanja. Ostvarivanje tih ciljeva dugotrajan je i zahtjevan proces u sustavu odgoja i obrazovanja kao i tijekom cjeloživotnog učenja, a dostižno je samo posebno nadarenim pojedincima.

Ti nadareni učenici i studenti, kao i njihovi profesori i mentori, ističu se tijekom školovanja i kasnije tijekom cijelog života. Upravo je to populacija potencijalnih istraživača, inovatora i izumitelja koje treba poticati na daljnji rad. Jednako je tako važno osvijestiti potrebu za društvenim prepoznavanjem te nagraditi i javno priznati inovatore i inovatorske timove koji će nastaviti utjecati na društveni i gospodarski napredak.

Na području Koprivničko-križevačke županije djeluje Županijska Zajednica tehničke kulture koja je 2019. godine proslavila 25 godina postojanja i uspješnog rada. Aktivnosti Zajednice, odnosno njezinih klubova i sekcija, u najširem dijelu svojih programskih aktivnosti su osposobljavanje mladih članova iz područja modelarstva, kreativnog modelarstva, automatike i robotike, mehatronike, kreativne tehničke radionice i inovatorstva, multimedija, informatike i programiranje, radio i wireless komunikacije te pripreme za razna natjecanja.

Manifestacije Zajednice tehničke kulture i inovatorstva pokreću se s ciljem poticanja učenika na izvanškolsko i izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja, vještina i motorike te razvoj kreativnosti i motiviranje inovativnosti kao i razvoj inovativnog poduzetništva. Na natjecanjima naši mladi redovito ostvaruju zapažene rezultate kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Nadalje, u našoj Županiji imamo i najnagrađivaniju hrvatsku tvrtku u kategoriji inovatorstva, „Rasco“, a koliko ima inovatora i inovacija u poljoprivredi i preradi poljoprivrednih proizvoda, možemo samo nagađati. Sudeći po tome interes za inovatorstvo kod nas postoji, kao i uspješni pojedinci i timovi koji su već ostvarili zapažene rezultate.

Stoga predlažemo da se za najkreativnije i najuspješnije pojedince i timove, inovatore, izumitelje i konstruktore s područja Koprivničko-križevačke županije godišnje raspisuje:

Javni poziv za dodjelu nagrada i priznanja Koprivničko-križevačke županije za iznimna postignuća na području inovatorstva „Marcel Kiepach“

Zašto naziv „Marcel Kiepach“? Značajan utjecaj na povijest i društveni napredak grada Križevaca, a i šire, početkom 19. stoljeća imala je vlastelinska obitelj Kiepach, čiji je potomak Marcel, pl. Kiepach (1894.-1915.), čudo od djeteta, bio veliki izumitelj na području elektrotehnike. Marcel Kiepach bio je neopravdano zaboravljen te široj javnosti nedovoljno poznat po svojim izumiteljskim zaslugama.

Živio je samo 21 godinu, ali je za sobom ostavio djela koja su i danas opće prihvatljiva kao što su brodski kompas, dinamo, strujni prekidač za rendgenske aparate, mali transformator za niski napon i još mnoga druga.
Predlažemo da se dodjela nagrada i javnih priznanja održava na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Koprivničko-križevačke županije, a Župana molimo da pokrene proceduru izmjene Statuta i sve potrebne radnje kako bi se ova nagrada mogla dodijeliti u što skorijoj budućnosti, stoji u priopćenju Kluba vijećnika SDP-a i HL-a.

Facebook Comments