U Varaždinu je u subotu održana svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice povodom proslave 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj.

Sjednici su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja, Tomo Medved, izaslanik ministra obrane RH i državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdenko Jakob, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Sabora i predsjednik predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, predsjednik CTIF-a Milan Dubravac, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, ravnatelj Državne vatrogasne škole Berislav Hengl, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Dražen Jagić, članovi Vatrogasnog Stožera i Predsjedništva HVZ-a, županijski vatrogasni zapovjednici i predsjednici.

Svima nazočnima prigodnim riječima su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik HVZ-a Ante Sanader, varaždinski župan Anđelko Stričak i predsjednik GZ Slovenije Janko Cerkvenik.

Svečanost je svojim nastupom uveličala Ženska vatrogasna klapa. Predsjednik VZG-a Koprivnice i član DVD-a Koprivnica Slavko Tucaković primio je najviše odlikovanje Gasilske zveze Republike Slovenije.

U sklopu sjednice uručena su odlikovanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev primio je odlikovanje za životno djelo ”Povelja i plaketa s likom Gjure Deželića”.

Nikola Sočev je tijekom 40 godina humanog rada u vatrogastvu učinio mnogo na promociji dobrovoljnog vatrogastva kako DVD-a tako i u županijskom i hrvatskom vatrogastvu. Svojim radom je utjecao na povećanje broja članova društva počevši od najmlađih pa do starijih i najstarijih vatrogasnih kadrova. Svojim iskustvom u natjecateljskim vodama i svojim znanjem obučio je sve vatrogasne desetine društva koje zahvaljujući njemu postižu odlične rezultate na svim vatrogasnim natjecanjima kako na području Republike Hrvatske, tako i šire. Priznati je i dugogodišnji vatrogasni sudac koji redovito sudi na državnim natjecanjima kako za djecu i mladež tako i za seniore.

U svojoj prošlosti obnašao je dužnosti dozapovjednika DVD-a i županijskog dozapovjednika, predsjednika Savjeta vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u tri mandata, od 2000. do 2013. godine, trenera reprezentacije vatrogasne mladeži na međunarodnim vatrogasnim olimpijadama u Varaždinu (2005.) i Mulhouse, Francuska (2013.) te član voditeljstva reprezentacije na međunarodnim vatrogasnim olimpijadama u Ostravi (2009.) i Kočevju (2011.).

Sada obnaša dužnost predsjednika DVD-a Koprivnica, predsjednik je Savjeta vatrogasne mladeži Koprivničko-križevačke županije od 1999. godine pa sve do danas a član je i Savjeta za  mladež HVZ-a. Zahvaljujući njemu DVD Koprivnica se uzdigao na vrlo visoku razinu i postao prepoznatljiv u vatrogasnim krugovima diljem Hrvaske.

Nikola je nositelj brojnih odlikovanja kako HVZ-a tako i GZ Slovenije i GZ Domžala, a dobitnik je i medalje Grada Koprivnice.

14 Odlikovanja 13 Odlikovanja 12 Odlikovanja 11 Odlikovanja 8 Odlikovanja 9 Odlikovanja 10 Odlikovanja 6 Odlikovanja 7 Odlikovanja 2 Odlikovanja 4 Odlikovanja 5 Odlikovanja 3 Odlikovanja 1 Odlikovanja