Kirurzi od pacijenata obično traže da, za vrijeme operacije na mozgu sviraju violinu ili gitaru, no 60-godišnja Talijanka je za vrijeme zamršenog zahvata vadila koštice iz maslina, potrebne kao glavni sastojak jednoga tailjanskog kulinarskog specijaliteta.

Operativni zahvat, koji su obavili neurokirurzi bolnice u Anconi trajao je dva i pol sata. Pacijentici, koja je cijelo vrijeme bila budna, uspješno je odstranjen tumor na lijevoj strani mozga, piše talijanska agencija Ansa.

“Ova nam metoda omogućuje da nadziremo stanje pacijenta i funkcije mozga te pomaže da graduiramo aktivnosti tijekom operacije”, pojasnio je dr. Roberto Trignani koji je predvodio tim od 11 specijalista – neurokirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofiziologa i medicinskih sestara, koji su sudjelovali u operativnom zahvatu.

Kazao je da je riječ o metodi “awake”, tijekom koje se pacijent održava budnim i obavlja ono što sam izabere. Aktivnost koju pacijent radi za vrijeme zahvata bira se ovisno o dijelu mozga koji se operira, ali na temelju individualnih navika pacijenta.

Pacijenti su budni da bi liječnici uočili određena neurološka stanja u dijelovima mozga koja utječu na vid, pokretljivost ili govor. Nerijetko za vrijeme zahvata postavljaju pitanja pacijentima. Centar za kontrolu govora, pamćenje i pokrete nalazi se u lijevome temporalnom režnju, pojasnio je dr. Trignani.

Tim doktora Trignanija u posljednjih je pet godina izveo šezdesetak sličnih operacija.

Ansa piše da je pacijentica otkoštavala masline za pripremu specijaliteta karakterističnog za talijanski grad Ascoli Piceno u pokrajini Marche poznat po nazivu ‘Olive all’ascolana’.

(Hina)