“Iza nas je najuspješnija godina koju smo završili na jedan vrlo lijep način,” kazao je predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek nakon povratka reprezentacije sa Svjetskog prvenstva u Budimpešti na kojem je hrvatska ženska reprezentacija u borbama osvojila broncu.

Podsjetimo, hrvatska ženska reprezentacija u borbama u sastavu Lea Vukoja, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak i Nikolina Golomboš osvojila je ekipnu brončanu medalju na SP-u u Budimpešti pobijedivši u susretu za treće mjesto Mađarsku sa 2-0 uz bodovnu razliku 15-0, što se rijetko susreće u mečevima za odličje.

Zanimljivo, bila je to čak 111 medalja za hrvatski karate na svjetskim i europskim seniorskim prvenstvima od samostalnosti.

“Iza nas je najuspješnija godina koju smo završili na jedan vrlo lijep način. Svi ciljevi su ispunjeni, nije bilo velikog i važnog natjecanja na kojem se nismo vratili kući s medaljama. Podsjećam, u veljači smo na EP-u za kadete i juniore osvojili sedam medalja, nakon toga smo na Europskom seniorskom prvenstvu osvojili šest medalja. Bili smo jedina zemlja koja je imala i mušku i žensku reprezentaciju u borbama na postolju. Na Europskim igrama smo imali četiri predstavnika, a Anđelo Kvesić je osvojio prvo zlato za Hrvatsku u Poljskoj. Hrvatska karatistica Ema Sgardelli je nastupila na Svjetskim igrama u borilačkim sportovima u Riyadhu, a u Budimpešti smo osvojili žensku broncu,” kazao je Cipek na novinarskoj konferenciji u zagrebačkom hotelu Zonar.

“Jedna mlada ekipa nakon osvojenih medalja na europskoj sceni, došla je i do odličja na ekipnom dijelu SP-a. Cure su borbu za broncu odradile nadmoćno, sada je važno što je duže moguće održati ovu ekipu u karateu,” istaknuo je Cipek koji je glavni tajnik Europske karate federacije, te pomoćnik glavnog tajnika Svjetske federacije. Dodao je kako sada slijedi analiza zašto muška ekipa nije došla do ekipne medalje.

“Moramo anulirati sve pogreške i pripremiti se za Europsko seniorsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Zadru na kojem će nastupiti 50 zemalja,” poručio je , koji je ujedno i glavni tajnik Europske karate federacije, te pomoćnik glavnog tajnika Svjetske federacije.

Hrvatske djevojke su na putu do bronce pobijedile Hong Kong 2-0, Tursku 2-1, Belgiju 2-0 i Maroko 2-1, a izgubile su tek polufinalni dvoboj s kasnijim prvakinjama, reprezentacijom Španjolske 2-0. SP su zaključile pobjedom protiv Mađarske sa 2-0. U prvom dvoboju Lea Vukoja svladala je Aichu Zakiu Boussebaa sa 8-0, a posao je na jednako uspješan način dovršila Sadea Bećirović koja je bila bolja od Reke Molnar sa 7-0.

Hrvatska ženska reprezentacija u borbama na taj je način prvi put osvojila ekipnu žensku svjetsku medalju nakon Pariza 2012.

“Nakon europskog zlata, srebra i bronce, stigla je i svjetska bronca, što je dokaz naše kvalitete,” kazala je Sadea Bećirović.

“Uvijek je lijepo završiti turnir s pobjedom. Znala sam da vrijedimo medalje. Kada dovoljno vjerujete u sebe možete napraviti čudo,” dodala je.

Lucija Lesjak je dodala kako su u ekipi cure na koje se uvijek možeš osloniti.

“Ako jedna možda malo posustane, uvijek netko izvuće situaciju. Bodrimo se i pomažemo si, zato i nižemo ovako velike rezultate,” naglasila je Lesjak.

Nikolina Golomboš je u Budimpešti sudjelovala na prvom seniorskom svjetskom prvenstvu, međutim nije izašla na tataimi zbog ozljede.

“Velika mi je čast biti dio ove sjajne ekipe. Nažalost, prije meča s Belgijom sam ozlijedila zadnju ložu, ali cure su odradile sjajan posao. Ostaje tek mala žal za nekom sjajnijom medaljom,” kazala je.

Žensku reprezentaciju su vodili Danil Domdjoni i Esad Garibović.

“Ovo je povijesni rezultat za hrvatski karate, iza nas je strašan kontinuitet. Tri uzastopne euopske medalje, sada i svjetska. Međutim, imamo puno prostora za naprijed,” kazao je Domdjoni, dok je Garibović dodao: “Vjerovali smo da ćemo se popeti na postolje i uspjeli smo. Već dugo nisam vidio takvu superiornost koju su naše djevojke pokazale u borbi za broncu. Mađari su ostali bez teksta, a publika se utišala.”

Anđelo Kvesić je u Budimpešti lovio treću medalju sa svjetskih prvenstava što nije uspjelo niti jednom hrvatskom karatisti, ali nije uspio, bio je peti. Do sada je osvojio dvije bronce (2016, 2021).

“Bilo je to moje četvrto SP, tri puta sam bio u borbi za medalju, dvije sam osvojio. Želio sam zlato, nažalost nisam uspio. Teško je držati formu sve te godine i kroz sva natjecanja. Novi cilj je EP iduće godine u Zadru,” kazao je Kvesić.

Ivana Raguž je sudjelovala u katama u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

“Bilo je to moje prvo seniorsko SP, zadovoljna sam nastupom. Sada čekamo Zadar i europsko prvenstvo na kojem se nadam boljim rezultatima,” kazala je.

Medalju za Hrvatsku na SP-u Budimpešti osvojila je i Daniela Topić osvojivši broncu u katama u kategoriji K-22 za osobe s intelektualnim poteškoćama.

“Jako sam sretna i zadovoljna. Bilo mi je super u Budimpešti,” kazala je Topić koja je osvojila i tri medalje na Europskim prvenstvima. Prije dvije godine u Poreču je bila treća, potom je prošle godine osvojila zlato u turskom Gaziantepu, a potom je europsku titulu obranila i u španjolskoj Guadalajari.