CIOS Grupacija, vlasnica tvrtke za zbrinjavanje otpada EKO-FLOR u Zaprešiću, izvijestila je u četvrtak da je požarom koji je planuo u srijedu zahvaćeno cijelo novo najsuvremenije postrojenje za automatsko sortiranje otpada, ali unatoč šteti neće biti prekida u ispunjavanju obveza.

“Otvoreni plamen, na što upućuju preliminarna izvješća, pojavio se u plastičnom, odnosno ambalažnom otpadu, koji se od komunalnih društava i građana prikuplja kroz javnu uslugu putem modela tzv. žutih vrećica tj. spremnika za plastiku”, stoji u priopćenju CIOS-a u kojem se ističe da je požar gotovo u potpunosti ugašen, a u njemu nije bilo ozlijeđenih osoba.

Iz tog se sadržaja, zbog karakteristika i gorivosti samoga materijala, vrlo brzo proširio na ostatak proizvodne hale i u cijelosti je zahvatio novo, najsuvremenije postrojenje za automatsko sortiranje otpada. Objekt, oprema i strojevi u potpunosti su uništeni, a materijalna je šteta velika.

Preciznije će se moći procijeniti nakon dovršetka očevida koji će ujedno rasvijetliti točne uzroke, kao i okolnosti samoga događaja, poručuju iz CIOS-a dodajući da prema izvješćima nadležnih službi u široj zoni događaja nije zabilježeno onečišćenje okoliša niti postoje bilo kakve prijetnje za zdravlje ljudi.

S obzirom na to da je društvo EKO-FLOR PLUS članica CIOS grupacije te da posluje i na drugim lokacijama, unatoč znatnoj šteti koju je požar prouzročio neće dolaziti do prekida ili poremećaja u ispunjavanju preuzetih ugovornih obveza.

Iz CIOS Grupacije zahvaljuju svim pripadnicima javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, Civilne zaštite i drugih službi na promptnoj i koordiniranoj akciji gašenja, kao i svim sugrađanima na pridržavanju uputa koje su, tijekom večeri i noći, izdavale mjerodavne institucije.