Posebnost ovogodišnje Eno-gastro bajke u Križevcima su sirevi Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Pintar iz Čabra u Gorskom kotaru.
“Imamo deset krava doma, koliko mlijeka, toliko proizvodimo sira. Na samoj smo granici sa Slovenijom. Odlično se slažemo.”-priča nam gospođa Anita Pintar. “Oduvijek radimo škripavac, dosta toga prodamo na kućnom pragu, na sajmu u Delnicama i na ekološkom sajmu u Rijeci. To su dvije tržnice na koje idem”-rekla nam je gospođa Pintar.
Kušali smo škripavac, sir s medvjeđim lukom i činkel koji nas je, iskreno, osvojio. Na razini je najkvalitetnijih polutvrdih, tvrdih (ovisno o dozrijevanju, a dozrijeva dva mjeseca) talijanskih sireva. Zanimalo nas je otkud ime činkel.
“Sir činkel je polutvrdi sir. To je bakin recept. U našoj kući bio je nadimak da smo činklavi. Svaka kuća ima svoj nadimak, po čemu se prepoznaje familija. Gore jedino mi radimo sir, nešto malo rade i drugi, ali je to sve za vlastitu uporabu. Živimo. Da ćemo se obogatiti, nećemo. Radi cijela obitelj. Naučili smo djecu raditi.”-kazuje Anita Pintar iz Čabra.