I dok gotovo cijela Europa ide u korak s vremenom, mi stojimo u mjestu. Valjda je sada pravo vrijeme, da se nakon 46 godina, ugledamo na druge

Prije 20 godina u Sloveniji su postale gospodarske djelatnice. Seksualne radnice od tada u deželi ne rade ništa nezakonito, jer prostitucija je ondje dekriminalizirana, kažnjivo je svodništvo. Za to vrijeme, u Hrvatskoj je 1977.

“U nekim situacijama kada se zna dogoditi nasilje, one se nemaju kome obratiti , ne mogu tražiti zaštitu od policije jer će i one biti prekršajno gonjenje”, rekla je Marija Antić, suradnica na projektu Regulacija prostitucije u Hrvatskoj.

Kako stvari stoje, prekršajno će ih se i dalje goniti. Izmjenama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, MUP planira veće kazne za tučnjavu, prosjačenje i prostituciju. Na upit da nam prijedlog obrazlože iz MUP-a su odgovorili da će visina iznosa novčane kazne biti odvraćajući element za daljnje činjenje tih prekršaja.

Za svoja radnička prava bori se i jedna seksualna radnica, koja je prošlog tjedna govorila za RTL.

“Mogli bismo obavljati to legalno, biti dio radnog sustava, mogli bi imati plaćeno bolovanje, uplaćivati u proračun, znači bilo bi riješeno, ne bi bili na margini društva”, rekla je seksualna radnica.

Ovako, Hrvatska je zemlja s najstrožim zakonom o prostituciji. Jedini u Europi kažnjavamo samo onoga koji uslugu daje, ali ne i onoga tko uslugu prima. Hrvatska treba nove zakone, kaže nam Slovenac Žiga, osnivač sindikata za seksualne radnike, kojeg planira i kod nas.

“Hrvati i Hrvatice dolaze raditi ovdje, sretni su jer kod nas nije to kriminal, i onda šalju novac obiteljima u Hrvatsku. U Hrvatskoj danas možete raditi kao seksualni radnik u industriji za odrasle. Možete potpisati ugovor da snimate pornografske filmove, ali to nije kriminal nego umjetnost”, rekao je Žiga Sedevčić, organizacija Dobra družba.

Najmlađa ima 24, a najstarija 66 godina to su prostitutke koje su pristale biti dio istraživanja instituta Ivo Pilar. Većina ima financijskih problema, troje, četvero djece, a ima i samohranih majki. Za legalizaciju prostitucije su i suci i policajci, čak i vladin ured za ljudska prava.