Varaždin će 13. i 14. srpnja biti domaćin međunarodnog aeromitinga CIAV 2024, a u atraktivnom letačkom programu sudjelovat će i borbeni zrakoplov Rafale, akrobatska grupa Krila Oluje, Red Bull flota iz Salzburga te akrobatski prvak iz Mađarske Zoltan Veres.

CIAV, najveća zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, ponovo se organizira nakon nekoliko godina stanke, a publika će imati priliku vidjeti i školsko-borbeni zrakoplov Galeb G-2, zatim MIG-15, popularni ‘Fagot’ koji će doletjeti iz Poljske. U programu će, , kako je najavljeno u utorak, ove godine sudjelovati i Slovensko ratno zrakoplovstvo sa zrakoplovima PC-6 Porter i PC-9 M.

„Ove ćemo godine na varaždinskom aerodromu po prvi put ugostiti Red Bull flotu iz Salzburga, u kojoj će biti dva zrakoplova Alpha Jet, ali i bombarder iz Drugog svjetskog rata B-25 Mitchell”, istaknuo je Robert Mišak, predsjednik Aerokluba Varaždin, organizatora CIAV-a.

Najavio je i dolazak helikoptera HRZ-a – Black Hawk i Kiowa Warrior te MUP-ovih helikoptera Bell 206 i 2012, a publika će moći vidjeti i Antonov AN2.

Suorganizatori CIAV-a su Grad Varaždin i Varaždinska županija, a priredba će biti organizirana pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH te Ministarstava obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva turizma.

„Konačno smo obnovili aerodrom i stavili smo ga u funkciju. Varaždinski aerodrom zaslužuje jedan pravi i veliki aeromiting, da naši Varaždinci vide kako aerodrom sada izgleda”, istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

Župan Anđelko Stričak naglasio je da je Varaždin oduvijek bio rasadnik vrhunskih letačkih kadrova.

„Ovaj predstojeći aeroshow to samo i potvrđuje. Opet će Varaždinci i njihovi gosti moći uživati u vrhunskim izvedbama letačkih asova”, kazao je Stričak.

Pripadnici Kopnene vojske organizirat će izložbu s prezentacijom tehničko-taktičkog zbora, posjetitelji će moći vidjeti i Mistrale, infracrveno navođene projektile zemlja-zrak, a pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko izvest će desant. Aeromiting će u petak najaviti Krila Oluje koja će nadletjeti Varaždin, a programi u subotu, 13. te u nedjelju, 14. srpnja počinju u 9 sati.