Unatrag tri godine u holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu organizira se Festival kinča odnosno izložba cvijeća od krep papira s ciljem promocije tradicijskog božićnog i svadbenog nakita, ali drugih ukrasa od krep papira.

Želja je organizatora, Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“ i Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, predstaviti maštovitost, kreativnost i originalnost predaka. Osim postavljanja svojih izložaka sudionici Festivala mogu u radioničkom dijelu Festivala prezentirati i izradu svojih izložaka.

Proteklih godina Festival kinča bio je iznimno dobro prihvaćen u javnosti i dobro posjećen. Na Festivalu kinča su dosada sudjelovali izlagači iz svih područja SZ Hrvatske i to Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine, Prigorja, Moslavine, Turopolja te ruska nacionalna manjina.

Ovogodišnji Festival kinča poprimit će međunarodni karakter budući da će svoje ruže od krep papira predstaviti pojedinci, društva i udruge s područja susjedne Republike Slovenije.

Vrijedi istaknuti kako se među izlagačima nalaze i učeničke zadruge s područja Varaždinske i Zagrebačke županije.

Ovogodišnji Festival kinča posvećen je ružama od krep papira i sv. Riti iz Casije koje se časti kao svetica trna i ruže. Uz kinč sudionici Festivala predstavljaju i svoja autohtona jela, kolače i slastice, narodnu nošnju, plesove i pjesme.

Pokrovitelji IV. Festivala kinča su: Varaždinska županija, Hrvatski sabor kulture i Ministarstvo kulture i medija republike Hrvatske.

Program ovogodišnjeg IV. Festivala:

21. 5. 2022. – “Ruže sv. Rite” – zajednička izložba sudionika IV. Festivala kinča na prostoru ispred Kulturnog centra “Ivan Rabuzin”:

– 14.00 – 15.00 h: okupljanje sudionika i postavljanje izložbenih stolova

– 15.00 h: otvorenje Festivala i predstavljanje sudionika

– 16.00 h: kulturno-umjetnički program, razgled izložbenih stolova od strane građanstva i medija, pokazne radionice, degustacija domaćih kolača

– 18.00 h: svečano zatvaranje Festivala, podjela zahvalnica i priznanja

– 19.00 h: blagoslov ruža i sv. Misa za sudionike IV. Festivala kinča, župna crkva sv. Antuna Padovanskog, sv. Misu predvodi fra. Ivan Marija Lotar