Uskok je pokrenuo istragu protiv dvojice državljana Sjeverne Makedonije, jedne njihove sunarodnjakinje te državljanke Hrvatske, koje sumnjiči da su se zločinački udružili radi nabave i preprodaje veće količine kokaina, a istragom je kod njih pronađeno oko četiri kilograma te droge.

Iz Uskoka su u petak priopćili kako su, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donijeli rješenje o provođenju istrage protiv dvojice osumnjičenih (1965. i 1996.) i njihove dvije suosumnjičenice (1975. i 1990.).

Terete ih za kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Prvookrivljenog sumnjiče da je tijekom ove godine u kontinuiranu nabavu, prijevoz i preprodaju kokaina u Hrvatskoj povezao ostale okrivljenike i zasad nepoznate osobe, koje su u krijumčarsko-distributivnom lancu ispunjavale dane im upute i povjerene zadaće.

Nakon što je od nepoznatih osoba nabavio veću količinu kokaina, drogu je uskladištio na za to predviđenim adresama, odakle ju je radi daljnjeg transfera i prodaje preuzimao osobno ili zajedno sa članicama ove krijumčarske skupine.

One su bile zadužene i da na adresama gdje se droga nalazi za vrijeme njezinog preuzimanja i primopredaje paze da netko ne naiđe te u slučaju potrebe obavijeste svoga narko šefa.

Zadatak im je bio i da budu izvidnica za vrijeme transporta kokaina te prevoze prvookrivljenog na mjesta primopredaje ili skladištenja droge, a prema njegovim uputama i trećeokrivljenog koji je bio zadužen za prihvat i čuvanje droge na jednoj od adresa te za njenu daljnju distribuciju.

Prilikom uhićenja četvero članova ove zločinačke skupine pretragama je pronađeno oko četiri kilograma kokaina, čijom bi se prodajom, po procjenama, zaradilo oko 120.000 eura, pronađena su i dva pištolja od kojih jedan s prigušivačem, revolver te 189.400 eura.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.