Češki parlament u petak je biračima te zemlje, članice Europske unije i NATO-a, koji žive u inozemstvu ili su na putu odobrio glasovanje poštom od sljedeće godine.

Češka je dosad dopuštala samo osobno glasanje, dok mnoge zemlje članice EU-a dopuštaju glasanje poštom ili elektroničkim putem za sve ili neke od svojih građana.

Sadašnji zakon zahtijeva od čeških glasača koji žive u inozemstvu da prođu ponekad dalek put do diplomatskih misija žele li dati svoj glas.

Prijedlog zakona odobrila su 92 od 168 prisutnih zastupnika u petak, nakon nekoliko sjednica koje je usporavala oporba.

Tekst je predložila vladina koalicija pet stranaka desnog centra predvođena premijerom Petrom Fialom, koji ima većinu u donjem domu.

Oporba, u kojoj su i centristički populistički pokret ANO koji predvodi milijarder, bivši čelnik vlade Andrej Babiš, i krajnje desna stranka SPD, tvrdi da bi prijedlog zakona mogao ugroziti pravo glasača na privatnost.

Također optužuju vladajuću većinu da želi manipulirati predstojećim izborima.

“Bojite se poraza na idućim izborima i to je ono što vas najviše brine pa ga pokušavate izbjeći manipulirajući glasovima”, optužila je vladajuće Alena Schillerova, šefica zastupničkog kluba ANO-a.

Prema mišljenju Josefa Mlejneka, analitičara s Karlovog sveučilišta u Pragu, stav oporbe prema novom zakonu može se objasniti posebice rezultatima izbora u inozemstvu koji su za njih nepovoljni.

“Većina Čeha koji žive u inozemstvu glasa za stranke koje su sada članice vladine koalicije”, objašnjava.

Novi zakon primjenjivat će se od parlamentarnih izbora sljedeće godine.