Čelnici država članica izrazili su u petak spremnost pomoći poljoprivrednicima koji se suočavaju s administrativnim opterećenjima i nelojalnom konkurencijom na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Šefovi država članica ili vlada članica EU-a drugi dan svoga sastanka na vrhu raspravljali su o stanju u europskoj poljoprivredi i dosad poduzetim mjerama EU. Posljednjih mjeseci europski poljoprivrednici prosvjedovali su diljem Europe.

“Poljoprivrednici imaju opravdane brige i mi smo ih odlučni podržati jer imaju temeljnu ulogu”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na zavšnoj konferenciji za novinare nakon samita.

U svojim zaključicma, čelnici država članica pozvali su Europsku komisiju i Vijeće EU da odmah pristupe pripremi “svih mogućih kratkoročnih i srednjoročnih mjera”, uključujući mjere za smanjenje administrativnog opterećenja”. Pozvali su i na jačanje položaja poljoprivrednika u opskrbnom lancu, posebice kako bi se osigurao pošten prihod.

Čelnici EU-a u četvrtak su prvi dan samita donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, obećali daljnju potporu Ukrajini i približili se dogovoru da se dio ekstra prihoda od zamrznute ruske imovine koristi za nabavu oružja Ukrajini.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla kako očekuje da bi prva milijarda eura iz toga izvora mogla biti isplaćena već početkom srpnja.

Čelnici EU-a također su pozvali na humanitarnu stanku u sukobu između Hamasa i Izraela u Gazi.