Za cjelovitu i energetsku obnovu zgrade muzeja u Čazmi Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 1,7 milijuna eura, priopćili su u četvrtak iz tog iz tog grada.

Obnovom je obuhvaćena izmjena vanjske i unutarnje stolarije, izrada nove mreže instalacija, stropova i podova, sustava grijanja i hlađenja, mreža rasvjetnih tijela te arheološka istraživanja. Također, zgrada će u potpunosti, na sve tri etaže biti prilagođena kretanju osoba s invaliditetom.

Cjelovita obnova uslijedit će nakon što je Ministarstvo prethodno odobrilo bespovratnu financijsku potporu iz Fonda solidarnosti EU za konstrukciju obnovu objekta u iznosu oko 345 tisuća eura, a radovi su trajali od listopada 2022. do svibnja 2023. godine.

Zgrada muzeja u Čazmi, izvorno zgrada vojnokrajiške kapetanije građena sredinom 18. stoljeća, smještena je u središtu Čazme na uzvišenom platou arheološkog lokaliteta srednjovjekovne utvrde zagrebačkih biskupa. Od kraja 50-ih godina prošlog stoljeća njena funkcija primarno je bila muzejska. S obzirom na starost i prostorni položaj, značajnije je bila oštećena u seriji potresa krajem 2020. godine s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Budući muzejski sadržaji planirani su u prizemlju i potkrovlju objekta, dok će podrumska zona sadržavati sanitarne i tehničke prostorije. U tijeku je i projekt izrade suvremenog stalnog muzejskog postava koji će u svoju izvedbenu fazu krenuti najranije 2026. godine, do kad se predviđa trajanje cjelovite i energetske obnove.

Obnovom zgrade muzeja dugoročno će se očuvati njena vrijednost kao kulturnog dobra, a vidljiv će biti i pozitivan utjecaj na vizuru središta grada Čazme koje je također zaštićeno nepokretno dobro RH. Obnova zgrade muzeja i njen planirani stalni muzejski postav stvorit će novu, ali prijeko potrebnu dodatnu vrijednost gradu bogate prošlosti i kulture, navode iz Grada Čazme.