ČAZMA NATURA Uskoro kreću radovi na Vustju, Medjamama i uređenju poučno tematske staze

24. siječnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno ČAZMA NATURA Uskoro kreću radovi na Vustju, Medjamama i uređenju poučno tematske staze


Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak potpisao je danas Ugovore sa izvođačem za izvođenje radova uređenja lokaliteta Medjame, športsko ribolovnog područja Vustje te uređenja poučno tematske staze Dolina Česme.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi ukupno 4.113.966,25 kuna, od čega 663.812,50 kuna za uređenje Vustja, 2.312.500,00 kuna za uređenje Medjama, a za Poučno tematsku stazu 1.137.653,75 kn. Početak radova očekuje se uskoro i to na uređenju Interpretacijskog lokaliteta ŠRC Vustje gdje će se renovirati postojeće područje športskog ribolovnog društva uz rijeku Česmu.

Prostor je zamišljen kao prostor na kojem će posjetitelji provoditi u akciji i rekreaciji slobodno vrijeme u prirodnom okruženju, uz upoznavanje prirodne raznolikosti. Predviđeni sadržaj generira na jednoj strani potrebnu i privlačnu turističku ponudu za posjetitelje, a s druge osigurava ugodan i funkcionalan prostor druženja i susreta za stanovništvo grada Čazme i okolice. Otkrivanje novog ruha prostora ŠRD Štuka očekuje se do Dana Grada.

U sklopu Medjama očekuje uređenje posjetiteljske rute koja će voditi kroz krošnje drveta, šumu i obilazni put preko vode. Na različitim lokacijama će se na zanimljiv način prikazati značaj prostora koji posjetiteljima pruža mogućnost promatranja životinjskog i biljnog svijeta u potpuno prirodnom okruženju, koji na nenametljiv način uspostavlja red i orijentaciju u prostoru što sprečava nepoželjno ponašanje posjetitelja.

Uređenje nasipa odnosno poučno tematske staze Dolina Česme  obuhvaća područje od  12,5 km dugi put gdje će se vidjeti prirodna, neokrnjena područja, od šuma, livada, poljodjelskih površina, prirodnih bajera, mokrišta itd. Staza čitavo vrijeme prolazi uz samu rijeku Česmu koja je interesantna i čista rijeka, zbog čega je životni prostor raznim životinjskim vrstama, kao što su riječni rak, dabar, roda, čaplja, ptice močvarice, srne, jeleni itd. Staza povezuje i spaja  ostala područja koja su predmetom šire regulacije područja doline rijeke Česme.

Staza je podignuta na vrh nasipa i omogućuje zanimljive vizure krajobraza. Zbog izrazitog krajolika zanimljiva je tijekom cijele godine i time omogućuje šetnju, trčanje, vožnju biciklom ili trčanje na skijama zimi. Širine je 2,5 m, a na ključnim su pozicijama točke gdje se posjetitelji mogu zaustaviti i promatrati prirodu, biljke i životinje na razne načine. Staza će se cijelom dužinom obilježiti signalizacijom za lakše snalaženje posjetitelja i oznakama slijedećeg važnog lokaliteta te klupicama za odmor u obliku klade.