Nakon što smo kušali burgere u Koprivnici u novootvorenom No.1 Burger & Grill baru za koji smo ustvrdili da treba još napraviti neke promjene u svom poslovanju, izboru namirnica, kao i načinu pripreme posjetili smo restoran Calypso u Križevcima.
Restoran Calypso nalazi se u samoj gradskoj jezgri i omiljeno je mjesto Križevčana za jutarnju kavicu ili večernji izlazak. Uz caffe bar, u sklopu istog prostora nalazi se i restoran koji je prepoznatljiv po dosta dobrom dnevnom meniju.
Panirani pileći medaljoni u cornflakesu, rižoto s plodovima mora, pileći medaljoni u umaku od hrena, wok s rezancima, piletinom i kozicama, tagliatelle s komadićima dimljenog lososa, pulled pork s domaćim krumpirima, BBQ ribs, tuna sa žara u wasabi umaku i još mnogo toga.
Calypso je idealan spoj modernoga i tradicionalnoga po korektnoj cijeni koju si može priuštiti većina ljudi. Uz dobar wok, Calypso u ponudi ponekad ima i sushi, za koji smo čuli da je vrlo dobar te da se može uspoređivati s nekim popularnim mjestima u Zagrebu. Za one koji ne vole meso tu je i vege wok.
U ovom dijelu Hrvatske teško je pronaći kvalitetna jela bez mesa, a ponuda za vegetarijance jako je oskudna. Pohani sir s pomfritom i salata od konzervirane tunjevine nisu jela koja bi trebala prevladavati u većini jelovnika, no i dalje kod većine ugostitelja samo profit igra ulogu.
Ovaj put iz dnevnog menija izabrali smo Calypso burger s pomfritom koji nas je privukao jer u njemu nije klasična juneća pljeskavica, već se u njemu nalazi beef brisket ili kako se u našoj kuhinji to naziva juneća/goveđa prsa, koja se vrlo dugo pripremaju kako bi bila mekana i sočna. Definitivno odličan koncept burgera preslikan od Engleza, Amerikanaca i Australaca koji su od burgera doslovno napravili savršenstvo.
Kad nam je burger stigao na stol prvo smo primijetili kvalitetno pecivo (nismo sigurni da je homemade pecivo, no kvaliteta je ipak bila iznad prosjeka, op.a.) koje je bilo svježe, dobro grillano i mekano.
Tanko narezana juneća prsa koja prevladavaju u ovom dobro osmišljenom burgeru, naprosto su nas oduševila. Odličnu kvalitetu mesa nadopunjavala je ukusna i hrskava panceta i dobro izbalansirani umak od majoneze, jogurta i začina.
Prednost ovog burgera je što u okusu prevladava meso što se posebno cijeni kod vrhunskih burgera, dok zelena salata i radić fino zaokružuju cijelu priču. Opći dojam čista 5.
Cijena ovog burgera s pomfritom je 38,00 kuna što je po nama idealan omjer kvalitete i cijene, ali i namirnica koje se koriste. U Zagrebu bi vjerojatno ovakav burger koštao oko 45,00 kuna tako i dalje smatramo da je ovo najbolji burger u podravsko-prigorskom kraju koji se ovog trenutka može pojesti.
- Burger 5/5
- Ambijent 4/5
- Usluga 4/5
- Opći dojam 4/5
- Kartice DA
Pretplatite se na naš novi regionalni YouTube gastro kanal „Gastro tražilica by Prigorski“
Ukoliko niste pogledali posjetite naš gastro kanal i pogledajte prvu epizodu zabavnog serijala „Gastro tražilice“ u restoranu Tomislav u Križevcima i Križevačkoj pivovari
prigorski.hr








